Last onder dwangsom voor Moeregrebstraat 84

BERGEN OP ZOOM – Het moest de 'bekroning op een hele lange en prijzige restauratie' worden, maar dat wordt niet overal zo ervaren. Marc Franken baalt van de commotie die is onstaan om het aangebrachte logo op de gevel van zijn kantoor, boven het voormalige Vastenavondcafé Waldolala.

Het had wat voeten in de aarde om de oude Club 2000 te doen vergeten. Het onderkomen pand diende jaren als sexclub en stond er niet best bij toen de vorige eigenaren het van de hand deden. De restauratie heeft bloed, zweet en tranen gekost en verliep ook niet geheel zonder slag of stoot. Nu is het beneden horecaruimte en boven kantoor voor Flex Polymers, het bedrijf waar Marc mede-eigenaar van is.

Zichtbaar zijn

De leverancier van kunst- en grondstoffen doet wereldwijd zaken en is snel gegroeid, dus ook een aardige werkgever geworden. Daar zit een deel van de 'pijn', zegt Marc eerlijk. We hebben dit deel van de stad een prachtige plek en stukje uitstraling terug gegeven. We bieden werk aan best wat inwoners, waaronder mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt… En dat word je afgerekend of een logo op je gevel. omdat er een buurtgenoot zegt last van te hebben en er dus controleurs van de gemeente zijn komen kijken, die vaststelden dat dit niet mocht. In ieder geval niet zonder vergunning. Nu moeten we het binnen vier weken verwijderen, anders wordt het een boete. Maar ik krijg hier wél geregeld internationale bezoekers. Dan wil je zichtbaar zijn."

Weg uit de gemeente

Het zit 'm redelijk hoog, zo veel is duidelijk. De regels zijn ook best dubbel, legt hij uit: "Als we precies dezelfde lichtbak aan de binnenzijde van het raam gaan hangen, mag het blijkbaar wel." Zijn bedrijf gaat dan ook bezwaar maken tegen de last onder dwangsom.

Of ook de belettering wordt weggehaald binnen die vier weken? "Dat hebben we nog niet besloten. Als we het niet doen wordt het een boete want ons bezwaar staat los van die procedure." Er zijn dus sowieso kosten aan verbonden. Ook het weghalen en mogelijk weer terughangen, mocht zijn bedrijf gelijk krijgen, gebeurt niet vanzelf. "Weet je", zegt de ondernemer. "Misschien hadden we onszelf ook kunnen bedenken dat we er in ieder geval eerst een vergunning voor moesten aanvragen. Het is ook uit enthousiasme zo gegaan. We zijn zó trots op dit pand, deze plek! Maar enige coulance van de gemeente zou ook wel aardig zijn. Ik snap soms best dat Bergse bedrijven naar Tholen verhuizen. Daar zijn ze een stuk flexibeler."