Leutkommietee D’n Olifanten’aar presenteert nieuw spektakel

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Zaterdagmorgen was D'n Ellefde van d'n Ellefde al een beetje begonnen in de theaterzaal van het CKB. Daar presenteerde Leutkommietee D'n Olifanten'aar nieuwe plannen en gezichten. Er komt een mooie Vastenavendvoorstelling aan.

Er was eerst een kort welkom door Diemer van Wijk. Die vertelde dat het comité is ontstaan met het idee 11- tot 17-jarigen te betrekken bij de Vastenavend. Daar is een theatervorm voor gevonden die bleek aan te slaan, het regende aanmeldingen. Om dat verder vorm te geven is dit jaar een denktank ingesteld, bestaande uit jeugd en met inmiddels 10 leden. Eén van hen is Arno Bronsting, die kort vertelde wat zij doen. Niet alleen leveren ze ideeën aan maar ze schrijven ook mee. Centraal staat wat jongeren eigenlijk vinden van het feest en daarbij mogen ze zéker kritisch zijn.

Verbinden

Terug naar Diemer, die aanhaalde dat er heel wat samenwerkingsverbanden zijn ontstaan inmiddels. Met onder meer de Stichting Vastenavend, het onderwijs en allerlei jeugdorganisaties, waaronder Jeugdtheater Rotonde. Ook het CKB speelt een belangrijke rol en dit jaar werkt zelfs Rolschaatsvereniging Het Markiezaat mee. Het laat zich raden wat er onder meer op het podium gaat gebeuren…

Foto-project

Er komt dit jaar, als eenmalig project, een fototentoonstelling. Die wordt gecombineerd met de expo van de ontwerpen van de bouwclubs in Het Markiezenhof. Fotoclubs en professionele fotografen gaan Vastenavendjeugd in beeld brengen. Wederom een initiatief om jongeren meer te verbinden met het feest, ze er een rol in te geven ook.

Mooie symboliek

Hierna was het de beurt aan Erwin Eggermont, die inhoudelijk een klein beetje schetste wat er staat te gebeuren in en rondom het theaterspektakel. Als titel is gekozen voor 'Me Zulle n'Oe Wa Late Zien!'. Die naam werkt twee kanten op. Het comité wil jongeren laten zien hoe mooi het feest kan zijn en andersom geeft dit die jeugd de kans om te tonen hoe zij de Vastenavend ervaren.

Centraal staat opnieuw de figuur Saar van d'n Olifanten'aar. Die vormt dan ook de kop van een klein stoetje dat voor aanvang van de voorstellingen trekt van het Markiezenhof naar De Maagd. Daar zijn de Prins en zijn gevolg bij aanwezig, net als de nodige koppendragers en natuurlijk Spuit 11. In de schouwburg is het tijd voor een vrolijke show vol spel, dans en muziek. Daar wordt nog volop aan gewerkt, samen met de jongeren.

Nieuwe Saar

Als slot van de presentatie was er nog een belangrijke kleine ceremonie te gaan. Julia Dierickx, die vorig jaar de rol van Saar vervulde, kwam naar voren en vertelde kort hoe leuk en spannend ze het vond om dat te doen. Vooral dat Bergse dialect was even wennen, gaf ze eerlijk toe. Maar ze had het voor geen goud willen missen. En dat was het moment om haar opvolgster bekend te maken. Die eer is dit jaar voor Lotte van Terheijden. Ze werd ter plekke gekroond en heeft zichtbaar veel zin in de rol. Dat geldt overigens voor het hele team. Diemer vatte het krachtig samen: "We gaan er iets moois van maken!"

'Me Zulle n'Oe Wa Late Zien!' wordt opgevoerd op zaterdag 27 januari om 14.30 en 19.30 uur en op zondag 28 januari om 14.30 uur. Kaarten voor het spektakel zijn vanaf nu verkrijgbaar via de website van schouwburg De Maagd.