Lezend Kind moet terug naar Halsteren!

HALSTEREN – Het beeld van het Lezend Kind moet terugkeren in Halsteren. Dat stelt CDA-raadslid Annette Stinenbosch. Het kunstwerk sierde ooit de ingang vóór de Halsterse bibliotheekvestiging maar ligt sinds twee jaar opgeslagen in een gemeentelijk depot. Het 'meisje' is echter van belang voor de Halsterse samenleving en het moet daarom terugkeren: bijvoorbeeld in het nieuwe bibliotheekgebouw.

Het kunstwerk is enkele tientallen jaren geleden in opdracht van de gemeente Halsteren gemaakt door Jacques van der Smissen. Hij vervaardigde ook De Vos, dat is geplaatst aan het Vossepad. Onlangs was het Lezend Kind nog tijdelijk te zien in Het Koetshuis, tijdens de expositie 'Et Dieu… créa la femme'. Volgens het CDA wordt het beeld door veel Halstenaren gemist en een terugkeer in de samenleving is dan ook vanzelfsprekend.

Voorzorg

Het Lezend Kind is in 2013 weggehaald uit voorzorg tegen vandalisme en diefstal. Eerder was namelijk het Watersnoodmonument gestolen en openbare kunstwerken van brons zouden diefstalbestendig gemaakt worden door ze te chippen. Daarmee zouden gestolen werken makkelijker opgespoord kunnen worden.

Dorpsraad

"Meerdere malen is om de terugkomst van het beeld naar Halsteren gevraagd, onder meer door de dorpsraad" zo schrijft het CDA-raadslid. Zij vraagt het college of het mogelijk is het beeld in de biobliotheek te plaatsen, in een beschermde omgeving en toch publiuek toegankelijk. Bovendien wil Stinenbosch weten hoe het gesteld is met de plannen om beelden te chippen.

De Maagd

Het overdekt plaatsen van beelden is niet nieuw. Zes jaar geleden is het beeld De Ballerina, van Anton van Meurs, in de foyer van stadsschouwburg De Maagd geplaatst. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de kunstwerken die nu zijn weggehaald en liggen te verstoffen in het gemeentelijk depot.

Foto: Kidor