BERGEN OP ZOOM – Raadslid Meino Dam en duoraadslid Maikel de Bekker hebben het college aangeschreven over de lokale aanpak van mensenhandel. Ze willen weten of de gemeente hier voldoende oog voor heeft.
Onlangs verschenen in de media berichten die aangaven dat in heel veel Nederlandse gemeente de aanpak van mensen- en vrouwenhandel rammelt. Volgens Lijst Linssen zijn er jaarlijks ruim 6000 mensen in Nederland slachtoffer zijn van mensenhandel. Gemeenten moeten scherp zijn op het herkennen van signalen van illegale prostitutie en mensenhandel en de politie investeert twee miljoen in de bestrijding hiervan. Toch blijven juist die gemeenten achter, aldus de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.
Schimmige boerderijtjes
Dam en De Bekker trekken die conclusies richting lokale gebeurtenissen en wijzen op het sekshuis dat in september in Fort Zeekant werd opgedoekt. Was dit een toevalstreffer, vraagt Lijst Linssen zich af. Doet de gemeente voldoende aan het voorkomen van vrouwenhandel, wil de fractie weten, van bijvoorbeeld preventie tot het weren van dubieuze personen die hier plannen hebben. Blijkbaar hebben de heren ook vermoedens bij bepaalde locaties, getuige een directe vraag in de brief: “Is er enig zicht op bijvoorbeeld schimmige boerderijtjes in het buitengebied die veelvuldig door mannen worden bezocht? Als je het als gemeente niet zoekt dan vind je het ook niet.”
Van het college willen de politici weten of er in de gemeente sprake is van mensenhandel dan wel prostitutie onder dwang en zo ja, of daar in samenwerkingsverband tegen wordt opgetreden. Met instanties als WijZijn Traverse Groep, Centrum Jeugd en Gezin, de politie en dergelijke. Tevens vraagt Lijst Linssen of er al preventief wordt gewerkt en of instanties ingesteld zijn op het herkennen van signalen die op ongewenste. Illegale praktijken wijzen. Kortom, de vraag is vooral in hoeverre er gericht beleid is en wordt uitgevoerd.
Stockfoto: Pixabay/Sammis Reachers