Lijst Linssen vreest voor toename ouderen met financiële hypotheekproblemen

BERGEN OP ZOOM – Eigenlijk is het geen specifiek lokaal probleem maar toch willen burgerlid Ans van Eekeren en raadslid Louis Wijten dat het Bergse college er werk van maakt. Volgens hun partij gaat ook hier het aantal ouderen toenemen dat in de problemen komt door aflossingsvrije hypotheken.

Lijst Linssen baseert zich op landelijke cijfers. Tienduizenden ouderen geraken mogelijk in de financiële problemen als hun hypotheek in de komende jaren afloopt. Volgens het CBS en de Belastingdienst gaat het om 23.000 tot 46.000 huishoudens in Nederland. De fractie gaat ervan uit dat er in onze gemeente ook ouderen zijn die dit risico lopen. Vaak kochten zij kun huizen in de jaren ’90, toen de prijzen hoog waren, met een aflossingsvrije hypotheek die in de komende jaren afloopt. Lang niet iedereen zal dit kunnen verlengen of aflossen, zeker als inkomsten als pensioenen laag zijn.

Ander woning ook lastig

De enige oplossing zal voor velen zijn de woning verkopen maar dan moeten ze wel elders terecht kunnen en dat is vaak lastig. Het aanbod in betaalbare huur is beperkt en men valt vaak net niet binnen de normen hiervoor. Er is bovendien kans dat er een restschuld overblijft als de verkoop tegenvalt. Wijten en Van Eekeren vrezen dat het ook in onze gemeente meermaals gaat spelen. Ze willen van B en W weten of daar al rekening mee wordt gehouden en of er maatregelen voor zijn of komen, bijvoorbeeld binnen het budget van de schuldhulpverlening.

Stockfoto: PXhere