Lijst Linssen wil opheldering over vluchtelingen op Vrederust

BERGEN OP ZOOM – Lijst Linssen wil opheldering over mogelijke vestiging van vluchtelingen of statushouders op het terrein van Vrederust, onderdeel van GGZWNB. Dat schrijft de politieke partij vandaag in een 'open brief' aan het College van B&W. Daarmee reageert de partij van Ton Linssen op geruchten, als zou de locatie in beeld zijn voor huisvesting van vluchtelingen. De gewezen wethouder woont overigens op een steenworp afstand van het terrein.

Op 9 maart staat een zogeheten 'expertmeeting' gepland, waarbij belanghebbenden, experts en leden van de raad en het college met elkaar spreken, schrijft de raadsfractie van Lijst Linssen. Dat gaat "over de (on)mogelijkheden, voorwaarden en consequenties van de eventuele opvang van vluchtelingen en/of (extra) statushouders in onze gemeente." Lijst Linssen gaat er van uit dat een dergelijke expertmeeting het vertrekpunt is van het in beeld brengen van verschillende scenario’s van hetgeen hierboven is genoemd: "en er dus niet vooraf al voorgesorteerd wordt op locaties of aantallen vluchtelingen dan wel statushouders."

'Gesprekken in vergevorderd stadium'

"Recent bereiken ons berichten over de mogelijke vestiging van statushouders op het terrein van Vrederust", meldt de partij in de open brief aan het college. De gesprekken zouden volgens de briefschrijvers "al in een behoorlijk vergevorderd stadium verkeren." Dit verbaast Lijst Linssen, "gelet op de afspraken die wij gemaakt hebben over het te volgen proces'. De politieke partij wil daarom van het College weten of er inderdaad gesprekken gaande zijn, en mocht dat zo blijken of deze dan 'tot nader order' opgeschort kunnen worden. Daarbij zegt Lijst Linssen de locatie van Vrederust sowieso ongeschikt te vinden voor vluchtelingenopvang, omdat bij de zorginstelling "mensen verblijven die in een bijzonder kwetsbare positie verkeren." De fractie heeft het College gevraagd schriftelijk op de vragen te reageren. (Archieffoto)