Lijst Linssen ziet geen heil in groene zwaailichten

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Sander Siebelink van Lijst Linssen plaatst 'grote vraagtekens' bij nut en noodzaak van groene zwaailichten voor voertuigen van de Veiligheidsregio. Achter het stuur zitten ambtenaren die hulpverleners gaan ‘aansturen’ bij een grote brand of ramp. Naast de bekende blauwe zwaailichten voor politie, ambulance en brandweer komt er dus een nieuwe 'groene' categorie bij. Zinloos, zo stelt de fractie van Lijst Linssen. "Het heeft er alle schijn van dat er een nieuwe, bureaucratische schijf wordt toegevoegd die niets bijdraagt aan het oplossen van een calamiteit maar de burger gewoon geld kost", merkt Siebelink op in een brief aan burgemeester Frank Petter.

De kritiek op de groene zwaailichten komt niet uit de lucht vallen, zo benadrukt Siebelink. "Eerder lieten oud verkeersofficier van justitie Koos Spee en verkeersdeskundige Benjamin van der Velden zich al in behoorlijk negatieve bewoordingen uit over de inzet van aparte auto’s van de veiligheidsregio. Aan nut en noodzaak wordt getwijfeld en voor het publiek wordt het volkomen onoverzichtelijk."

Besproken binnen de Veiligheidsregio

Lijst Linssen gaat er van uit dat de inzet van deze groene zwaailichtauto’s en extra ambtenaren ook binnen deze Veiligheidsregio is besproken, zo veronderstelt Siebelink. "Is er binnen de Veiligheidsregio gesproken over de inzet van deze groene zwaailichtauto’s", vraagt het raadslid in zijn brief aan de burgemeester. "Zo ja, is er sprake geweest van standpuntuitwisseling waarbij ook u als burgemeester een standpunt hebt kunnen innemen." Siebelink vraagt zich af of elke regio zelfstandig kan beslissen over de inzet van de wagens met groene zwaailichten. Hij wil bovendien weten wat de extra kosten zijn, waarbij hij vermoedt 'dat de burger hiervoor zal opdraaien'.