Linkse raadsfracties willen ruimhartige opvang kwetsbare kindvluchtelingen

(Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay / Alexas)

BERGEN OP ZOOM – De fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP en D66 in de Bergse gemeenteraad willen dat de gemeente bereid moet zijn kwetsbare alleenstaande vluchtelingkinderen op te vangen. In een brief aan het college vragen de vier sociale partijen het voorbeeld van Leiden te volgen, dat 25 kinderen wil opnemen na een oproep van hulpverleningsorganisaties.

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children hebben de Nederlandse gemeenten opgeroepen om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. De vier raadsfracties willen dat Bergen op Zoom zich hierbij aansluit: “Zeker vanuit solidariteit, compassie en verantwoordelijkheid voor de lange termijn. Het kabinet zal dan, als vele gemeenten de oproep onderschrijven, dit signaal niet langer kunnen negeren.”

Kritiek op Rutte

De fractievoorzitters van de vier linkse partijen in de Bergse raad nemen afstand van de starre opstelling van het huidige kabinet en de weigerachtige houding over de opvang van 500 kindvluchtelingen. “Premier Rutte zegt vooralsnog niet van plan te zijn om kwetsbare kinderen naar Nederland te halen”, schrijven ze. “Het gaat om alleenstaande kinderen die onder erbarmelijke en onveilige omstandigheden verblijven in overbevolkte vluchtelingenkampen in Griekenland.” De kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. 

Noodkreet

In hun dringende oproep aan het college vragen de vier raadsfracties een reactie op de noodkreet van de vluchtelingenorganisaties. “Is het college van B&W bereid om zich aan te sluiten bij de oproep en uitspraken van onder meer burgemeester Lenferink van Leiden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel?” De brief is namens de vier fracties ondertekend door Joey van Aken (PvdA), Peter van den Ouden (GroenLinks), Theo de Jong (SP) en Carrinne Elion-Valter (D66).