Linssen: ‘Cubicco is míjn verdienste’

Het bedrijf Cubicco is de eerste onderneming die zich op het terrein van Philip Morris vestigt. Oud-wethouder en toekomstig raadslid Ton Linssen ziet dit grotendeels als zijn verdienste; hij voerde in 2014 en 2015 als wethouder de onderhandelingen met de Cubicco-directie.

BERGEN OP ZOOM – "Pochen met resultaten en inspanningen van anderen", zo schrijft Ton Linssen op zijn Facebook-pagina. Via de social media laat de politieke leider van Lijst Linssen zijn ongenoegen merken over de 'deal' met Cubicco. De producent van prefab-woningen vestigt zich binnenkort op het leegstaande Philip Morris-terrein. "Van 2 oktober 2014 tot en met augustus 2015 met dit dossier bezig geweest", zo vervolgt Linssen. Daarbij plaatst hij foto's van de correspondentie met de directie over de onderhandelingen. De politicus is echter tevreden met het eindresultaat: "Goed gedaan Bergen. Nu nog die 900 arbeids plaatsen, die nog hangen…"

Met de publieke stellingame, gericht tégen het huidige college van B&W, lijkt de politieke toon gezet. Zoals eerder aangegeven, keert Linssen volgende week donderdag terug in de gemeenteraad. De huidige fractievoorzitter van Lijst Linssen, Martine Suijkerbuijk, staat haar raadzetel daarvoor af en blijft als duo-raadslid actief in haar fractie. De herbenoeming van Linssen zal vermoedelijk plaatsvinden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 25 maart. Daarmee keert hij terug na bijna 10 jaar afwezigheid: in mei 2006 wisselde de lokale politicus zijn raadszetel in voor het wethouderschap.

Historische stap

Voor het stadsbestuur is de overeenkomst met Cubicco een historische eerste stap in de invulling van het voormalige PM-terrein. Bij de deal is afgesproken dat het bedrijf 20 mensen uit het Bergse bestand van werkzoekenden in dienst zal nemen. Bij de start van de productie, in mei, gaat Cubicco met 25 personeelsleden aan de slag. Het is de bedoeling dat het personeelsbestand 'op termijn' uitgroeid naar 75 tot 80 werknemers in loondienst, deels met gebruikmaking van werkzoekenden uit het ISD-bestand. Het college kan echter niet aangeven wanneer bijstandsgerechtigden worden aangenomen; er is géén specifiek tijdspad afgesproken, zo laat gemeentewoordvoering desgevraagd weten.

Afbeeldingen: Facebookpagina Ton Linnsen, met vriendelijke toestemming.