Maria Ommegang houdt het goeddeels droog

Foto's: Mireille Hoetelmans

BERGEN OP ZOOM – De voorspellingen waren allebehalve best. Er werd zelfs van Code Geel gerept. Desondanks bleef De Maria Ommegang alle natuurleed bespaard. Op enkele druppels en een enkel buitje na bleef het droog.

Toen om 15.00 uur de poorten van Het Markiezenhof opengingen scheen zelfs de zon. De dankstoet trok door volle straten en oogstte meerdere malen applaus, zéker toen Fred van Baal voor de veertigste en laatste keer als duivel voorbijkwam en zijn verleidingskunsten op een ontredderde Eva losliet.

De tocht werd dit jaar voorafgegaan door een korte vredesmars, een initiatief van Ward Warmoeskerken. Hij is al jarenlang betrokken bij de stoet, als één van de spelers maar ook als maker van kostuums. Omdat dit jaar het thema van de ommegang 'Maria, Moeder van Barmhartigheid' was, vond hij hierin een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor maatschappelijk medeleven. Spelers van theatergezelschap Huis aan de Schelde droegen teksten als 'Huisvest hen', 'Troost hen' en 'Verzorg hen'.

Meer foto's zien? Klik hier!