Markiezenhof verwelkomt 13.000e bezoeker voor Rijksmuseum exposities

Deze week stapte de 13000ste bezoeker over de drempel sinds de opening van de tentoonstelling ‘Hete Vuren, Schatten uit het Rijks’ op 22 april bij het Markiezenhof.

De gelukkigen werden verrast met een bos bloemen, een exemplaar van het boek Hete Vuren en een kop koffie met iets lekkers. Want een enthousiaste groep dames die speciaal voor deze tentoonstelling en het Markiezenhof nog eens naar Bergen op Zoom kwamen, viel in de prijzen. De tentoonstelling overtreft nu al ruim de vorige editie ‘Hoge Luchten’ met in totaal 11800 bezoekers, en dat met nog 3 weken te gaan. De
tentoonstelling is nog tot en met 3 september te zien, evenals de expositie Match, welke ook in
samenwerking met het Rijksmuseum is georganiseerd.

Topexposities, ‘goed museumweer’ en veel bekendheid

De reden van de hoge bezoekersaantallen is afhankelijk van verschillende factoren. “Het begint natuurlijk met een topexpositie”, vertelt Mark Meesters, “we hebben het getroffen dat we deze zomer de opening hebben van de reizende tentoonstelling, een serie over de elementen aarde, water, lucht en vuur, in samenwerking met stichting M6 en het Rijksmuseum. Een expositie van hoge kwaliteit en voor een breed publiek interessant.”

Tegelijkertijd is nu ook de expositie ‘Match: 1 op 1 met het Rijksmuseum’ te zien in het museum. Meesters: “In 12 musea door heel het land zijn topwerken uit het Rijksmuseum gematcht met een eigen gekozen kunstwerk. Je merkt dat er bezoekers zijn die diverse matches afgaan als invulling van de zomervakantie, dat is toch geweldig!”

Naast de topexposities is ook “het goede museumweer” een reden voor goede bezoekersaantallen. “Het weer is de laatste tijd natuurlijk niet heel zomers te noemen. Maar men wil wel iets ondernemen, een museum is dan natuurlijk een uitstekende activiteit. Maar dan moet je wel gevonden worden, we merken dat dit heel goed lukt.

We zijn goed zichtbaar bij campings en hotels in de regio, op radio NPO1, NPO2 en NPO Klassiek draait een
spotje, natuurlijk via onze social mediakanalen en die van onze lokale partners VVV en Bergenopzoom.nu en we hebben op de A17 een digitaal scherm ingezet om dagjesmensen te verleiden Bergen op Zoom en het Markiezenhof te bezoeken,” aldus Meesters. Daarnaast is het de vierde editie in de samenwerking met stichting M6 en het Rijkmuseum. Bezoekers zijn bekend met deze reeks en keren steeds terug om ook de volgende editie te bekijken.

Nog eens naar het Markiezenhof
De vier blij verraste dames Enny, Kitty, Hedy en Aiyan uit Delft en Den Haag zijn speciaal voor de expositie
‘Hete Vuren’ naar het Markiezenhof gekomen. In mei brachten ze een kort bezoek aan het Markiezenhof tijdens een tussenstop onderweg naar Antwerpen om het nieuwe Koninklijk Museum van Schone Kunsten te bezoeken met een groep ouderen waarmee ze regelmatig musea bezoeken. Ze waren zo enthousiast dat ze graag nog eens terug wilden. “We wilden de tentoonstelling zo graag zien. En het is zo een mooi museum. De tentoonstelling is prachtig. Dat we dan ook nog eens de 13000ste bezoekers zijn, wie kan dat nu zeggen! Het voelt echt alsof we iets hebben gewonnen, onze dag kan niet meer stuk.”

Op naar de 15000 bezoekers

De komende drie weken hoopt het museum de 15000 bezoekers aan te kunnen tikken. Meesters: “De zomer is gelukkig nu echt begonnen, het weer is een stuk beter. Gelukkig merk je dat de aantallen nog steeds aan blijven houden. Dus we hebben er alle vertrouwen in dat we nog veel bezoekers mogen verwelkomen en verblijden.”