Marqeez, The house of art & Culture

(Ingezonden artikel. Foto: House of Marqeez)

BERGEN OP ZOOM – Als je het nieuwe schoolgebouw binnenloopt van dansschool Marqeez, gevestigd in de Zuid-Oost, weet je dat je op een school terecht bent gekomen die zich volledig richt op kunst. Van 24 augustus t/m 4 september zijn er open lesweken op de gloednieuwe locatie. KijkopBergenopZoom nam alvast een kijkje aan de Zuid-Oostsingel 21!

Een dansschool waar les wordt gegeven in 9 verschillende dansdisciplines, van ballet tot hiphop, is nu uitgebreid tot een ‘house of art’. Een school voor kunsten die huiselijk is aangekleed. Shannon en Ylin, twee dansdocenten geven een rondleiding.

Schilderlessen

Als je binnenloopt zie je direct een gezellig tekenatelier. Marloes Rijper verzorgt daar de teken- en schilderlessen. Daarnaast is er een huiswerkklas. Een ruimte die ingericht is voor leerlingen na schooltijd, die niet tussendoor naar huis kunnen gaan om te leren. Het is een huiselijk klaslokaal met alle nodige faciliteiten. “Als ik nog op de middelbare school had gezeten, had ik het wel leuk gevonden om huiswerk te maken op zo’n plek”, lacht Ylin. Naast haar zit zanglerares Rachel Traets, die een kantoorruimte heeft omgebouwd tot zanglokaal. Zij geeft er zangles. 

Respect en plezier maken!

Als je door de gangen loopt, langs de kleedkamers, staat er met grote letters te lezen: ‘Peace, Love, Unity and having fun’. Shannon licht toe: “Dat is de filosofie van hiphop” en tevens hetgeen wij de leerlingen willen meegeven: eenheid door diversiteit, respect en plezier maken!

Chillruimte

Tegenover de eerste danszaal is er een chillruimte voor de leerlingen, vol met zitzakken en Tiktok-spots. Overal hangen foto’s van leerlingen. “De jongste is 3 jaar”, vertelt Shannon. Zij laat ons foto’s zien van hun wereldkampioenen, voorstellingen in verschillende schouwburgen, ballerina’s breakdancers en hiphoppers. 

MQ fam

Bij het betreden van de grote danszaal beginnen Ylin en Shannon te stralen. Vanaf maandag mogen ze er weer lesgeven; net als de andere 6 docenten van de ‘MQ fam’. Dat staat voor familie, de Marqeez-familie, een gezellig geheel waar men samen de liefde voor kunsten deelt.

Zien groeien

Aangekomen bij de grote kantine, ploffen de docenten even neer en vertellen verder over Marqeez. “De leden zien groeien is echt het mooiste wat er is. Niet alleen onze fantastische prijswinnaars op wedstrijden maar juist ook de leden die een extra zetje in de rug nodig hebben, zelfvertrouwen geven en positieve energie bijbrengen, dat is toch wel waarom wij deze school hebben opgebouwd.”

Multifunctioneel

Zij wijzen naar de tweede danszaal, die is multifunctioneel. Klassiek en modern ballet, afro dance worden daar gegeven. Tel daarbij op de hiphop en breakdance lessen en ons dansplaatje is compleet. Het gedachtengoed sluit eigenlijk perfect aan bij de Zuid-Oost.

De Zuid-Oost bruist!

De Zuid-Oost is een bruisende plek waar naast ‘House of Marqeez’ creatieve bedrijven, goede doelen initiatieven en organisaties met een sociaal maatschappelijke karakter gevestigd zijn. Dat is in het pand waar vroeger in Bergen op Zoom de GGD zat, aan de Zuid-Oostsingel 21.

  • Wil je 2 weken lang gratis meedoen met de lessen? Van 24 augustus t/m 4 september is iedereen van harte welk, het rooster staat op de website: marqeez.nl/informatie/