Bergse VVD wil aanpassing bureaucratische regels na frietkraam-kwestie

Foto: Pixabay

HALSTEREN – De commotie rondom de, inmiddels verwijderde, houten frietkraam aan de Vogelzang in Halsteren is voor de VVD aanleiding om in de pen te klimmen. Raadslid Joost Pals wil dat de in zijn ogen té strakke regelgeving wordt aangepast om ondernemerschap mogelijk te maken. “Regels die je hebt, moet je ook handhaven. Maar als een regel leidt tot ongewenste situaties, is het zaak om die regel aan te passen.”

Onlangs heeft het college van B&W besloten om de frietkraam te laten verwijderen, op aandringen van GBWP-raadslid Paul Schut. Deze kwam naar zijn zeggen op voor het belang van een aantal horecabedrijven in de Dorpsstraat, die de frietkraam als ongewenste concurrentie zagen.

Niet verrijdbaar

Strikt gezien moest de kraam verdwijnen. Er was weliswaar een vergunning verleend maar volgens een bepaling in de gemeentelijke regelgeving moest de kraam verplaatsbaar zijn. En omdat het houten huisje niet op een verrijdbaar onderstel stond, heeft de gemeente ingegrepen. Inmiddels had de kwestie al tot landelijke media-aandacht geleid en zou de ondernemer in kwestie zijn bedreigd.

PvdA-vragen

Ook de PvdA had het college schriftelijke vragen gesteld en wilde weten of er ook moeite genomen was om een dergelijke situatie wél juridisch mogelijk te maken. Het college is dat echter niet van plan, zo blijkt uit een antwoord op de PvdA-brief.

Paraplubestemmingsplan

De VVD neemt echter geen genoegen met dit collegestandpunt en vindt dat er sprake is van een ongewenste situatie die aangepast moet worden. “In deze kwestie is daarvoor aanpassing van het paraplubestemmingsplan inzake parkeren en standplaatsen de meest geëigende weg voor een dergelijke wijziging”, schrijft Pals in zijn brief. “Hierin kan de gewenste verruiming worden geregeld.”