‘Me zijn d’r wir!’ is leuttejater van de boveste plank

BERGEN OP ZOOM – Vele tientallen jongeren en 'kullekes' deden zaterdag mee met het Leuttejater d'n Olifanten'aar. Vanuit het Markiezenhof trok de bontgekleurde stoet, via de Steenbergsestraat en Fortuinstraat, naar theater De Maagd. Natuurlijk waren de n'Oóg'eid en zijn gevolg er ook bij, en Spuit Ellef strooide de confetti rond. "Wa leuteg dagge d'r allemaal weer zijt", zo sprak Prins Nilles III. Het is ook het motto van dit leuttéjater: 'Me zijn d'r wir'.

Met rood, witte en blauwe vaandels liep het gezelschap de trappen van De Maagd op. De aanvoerdster was Saar van d'n Olifanten'aar. Ze zat boven op een échte olifant-wage, gebouwd door de bouwclub De Leutige Bouwers uit Lepelstraat. In onvervalst Berregs -waarin ook een lichte gooise 'r' te horen was- liet Saar weten dat ook de jongeren weten hoe dat ze moeten dweilen. Prins Nilles III gaf haar groot gelijk. "Twee jaar geleje lieten de Berregse krabbekes en kreukels ok al zien da ze 'n stikleuteg spektakel konde neerzette."

Jong talent!

Een tjokvolle zaal wachtte op wat er komen ging. De vele ouders, broers, zussen, opa's oma's, ooms en tante's waren naar de schouwburg gekomen om het jeugdige Vastenavendtalent te bewonderen. De voorstelling begon met enkele nummers van dweilband Lat mar Ore! Na het 'nuuwe liedje' klonken de bekende klassiekers als 'Elleftal' en 'Ei, lekkere dweil'.

Daarna ging het doek op -een gigantische lappendeken van aanééngenaaide overgordijnen- en ging de show wervelend van start met een openingsnummer, op de melodie van 'There's no business like showbusiness'. Daarna waren er sketches, helemaal in de stijl van de Vastenavendrevue's van vroeger. Zoals de openingsdialoog tussen twee Berregse vrouwkes. "k Zijn nar 't bos gewist", zei het ene vrouwke met een pijnlijk gezicht tegen de andere. "En 'k eb nou blare." Vrouwke nummer twee keek haar onbegrijpend aan. "Blare? Wa vor blare? Eikeblare of beukeblare?" Vrouwke één schudde haar hoofd. "Nééje, 'k eb blare aan me voete. Van 't veule lòòpe." Het jeugdige tweetal kreeg al snel de lachers op hun hand en ook de daaropvolgende optredens konden op applaus rekenen. Zoals het grote 'stripkeslied' en de sketch van de jongen die indruk wilde gaan maken op een meisje met zijn Bergse dialect. "Wel bij 't spreke goed op de éé's en de òò's lette, n'eej", was het advies van zijn kameraad. "Zoas in 'meulepèèrd' en 'zo brééd as Brussel'." De jongen pakte alle moed bij elkaar en sprak het meisje aan: "'k Eb altijd al wulle zegge dagge 'n meulepèèrd en zo brééd as Brussel zijt…" Ook hier was het een op en top Bergs gebeuren met kwinkslagen en verwijzingen naar de revues van weleer. Het publiek kon met eigen ogen zien dat ook de komende generatie Vastenavendvierders nu al in de startblokken staat. Want de Vastenavend, daar loopt iedereen mee weg. Oud én jong!

Ook zondag 24 januari is de voorstelling 'Me zijn d'r wir!' nog te zien in schouwburg De Maagd. Het optreden begint om 14.00 uur, bij het Markiezenhof.

Meer foto's zien? Klik hier!