Meer protesten vanwege behoud bomen buitengebied

BERGEN OP ZOOM / WOUW – De voorgenomen kap van een aantal wilgen in ’t Laag houdt de gemoederen daar nogal bezig. De Stichting tot Behoud van het Halsters Laag en het Buitengebied Wouw schreef het college ook aan over het behoud van de bomen. Belangrijke vraag daarbij is: Waarom wordt hier het groen niet onderhouden?

Namens het bestuur van de stichting vertelt Margot Avenarius over de verbazing die ontstond toen in de vakantieperiode bleek dat een zestal oude wilgen en nog wat bomen ineens waren voorzien van een oranje stip, wat betekent dat ze worden gekapt. De stichting haalde er bomenexpert Erik Verbogt bij, die al snel tot de conclusie kwam dat vijf van de zes verwilderde knotwilgen kerngezond zijn.

Zonde

Er zijn meerdere redenen voor de stichting om zich sterk te maken voor het behoud van de bomen. Allereerst is het zonde om bomen die niets mankeren weg te halen, zéker als ze onderdeel uitmaken van een door buurtbewoners, wandelaars en fietsers geliefd landschap. Daar komt bij, legt Avenarius uit, dat ze schaduw bieden aan vee in het weiland en ook in een steeds droger wordend klimaat een belangrijke functie hebben. “Het is van groot belang dat we onze omgeving groen(er) houden en maken voor een gezond leefgebied voor flora, fauna en dus de mens”, meldt de stichting in een brief aan burgemeester en wethouders.

Niet alleen behoud, ook nieuw groen

In het schrijven worden een aantal concrete vragen gesteld. De betreffende wilgen werden vroeger netjes geknot en bijgehouden. Dat moet weer worden opgepakt en bijgehouden. Tevens vraagt de stichting om het poten van nieuwe bomen, uiteindelijk ter vervanging van de bestaande exemplaren aangezien ook die niet het eeuwige leven hebben maar ook om ’t Laag op termijn mooi en aantrekkelijk te houden.

Gisteren stelde het CDA ook al vragen over de bomen (link).

Foto's: Margot Avenarius