Mosterd na maaltijd: burgemeester biedt alsnog noodopvang aan

BERGEN OP ZOOM – Burgemeester Frank Petter stelt alsnog 200 tot 250 plaatsen beschikbaar voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen, 'mocht dit in de toekomst nodig zijn', in de sporthal aan de Boulevard. Dat heeft hij vrijdagmiddag via een woordvoerder laten weten. Het gaat dan om opvang voor maximaal 72 uur. Petter komt met de mededeling, nadat staatssecretaris Dijkhoff donderdagmiddag een "dringende oproep deed" aan burgemeesters van diverse gemeenten "voor acute en directe opvang". Inmiddels is de noodopvang niet meer nodig; er is al in voorzien.

Andere burgemeesters die benaderd waren, waaronder die van Roosendaal en Boxtel, hadden gisteravond al direct gehoor gegeven aan de oproep van de staatssecretaris en boden spontaan hulp aan. Overigens heeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) nog geen gebruik gemaakt van het Roosendaalse aanbood. Het ministerie had 750 plaatsen gevraagd en de burgemeesters boden gezamenlijk ruim 2000 plaatsen aan.

Beslissing vooruitgeschoven

Petter schoof zijn beslissing echter voor zich uit tot donderdagavond laat. Hij wilde eerst de raadsfracties de raadplegen, die vervolgens tot vrijdag 12.00 ruimschoots de tijd kregen om een standpunt in te nemen. De fracties konden daarbij een voorkeur uitspreken voor een opvanglocatie: sporthal Gageldonk of de Boulevard. Dit zijn overigens allebei vaste locaties voor crisisopvang.