Muurschildering Louis Weyts komt terug

BERGEN OP ZOOM – In het enige jaren geleden gesloopte transformatorhuisje aan de Zuid-Oostsingel is ooit door kunstenaar Louis Weyts een muurschildering aangebracht. De Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) heeft de muurschildering voor de sloop weten te redden en nu komt deze, op bijna dezelfde plaats, weer terug.

De muurschildering is in 1949 aangebracht door Louis Weyts, een jaar nadat het transformatorhuisje was gebouwd in opdracht van het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf Bergen op Zoom vanwege de verwachte uitbreiding van industrie op Plein 13.

Omdat het huisje een in deze stad weinig gebruikte bouwstroming vertegenwoordigde wilde SIEB het graag behouden. Toen dat niet bleek te lukken is bedacht om in ieder geval het schilderwerk van Weyts te redden. Het betreffende stuk muur is voorzichtig uitgehakt en in het pand ernaast, van Kees de Mooij Fiets en Fitness, getakeld. Daar is het hersteld en gaat het een vaste plaats krijgen, goed zichtbaar voor het publiek. Op 27 mei wordt de muurschildering op een feestelijke wijze onthuld door wethouder Arjan van der Weegen, in samenwerking met Hans en Kees de Mooij.

Foto's: Evelyne Dierikx en Pim Nuijten