Na 40 jaar de duivel spelen loopt Fred zondag zijn laatste Maria Ommegang

Fred bij het schilderij dat zijn zus Ans Rozema – Van Baal voor hem maakte in 2016.

BERGEN OP ZOOM – Fred van Baal is bij wijze van spreken al sinds mensenheugnis de duivel in de jaarlijkse Maria Ommegang, de dankstoet die ter ere van Maria door de Bergse straten trekt omdat Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog groot oorlogsleed bespaard bleef. Hij begon er als 19-jarige knul aan en heeft de rol een compleet eigen invulling gegeven. Op zondag 26 juni loopt ie de ommegang voor het laatst.

Fred danst graag en deed dat 40 jaar geleden ook al. Hij was dus cursist bij dansschool Jordans, toen de organisatie van de Maria Ommegang zowel hier als bij dansschool Janvier informeerde of er iemand interesse had in de rol van duivel. Of Satan, zoals Fred steeds zegt. Hij zag het meteen zitten en meldde zich aan; "Ze repeteerden toen nog in de bossen bij Lievensberg." Na een korte auditie kreeg ie de rol, én alle vrijheid die zelf in te vullen.

Een angstaanjagende overwinnaar

Inmiddels is hij vijf Eva's verder en iedere keer als hij een nieuwe tegenspeelster kreeg voegde hij wat toe aan het spel. En aan de choreografie, want het grootste deel van wat Eva en de duivel in de ommegang doen is een een bijna rituele dans. Die symboliseert hoe Eva in het bijbelverhaal wordt verleid door satans spel met waarheid en leugen. Fred vertelt: "Ik heb heel wat gelezen over die duivel, wilde er echt een karakter van maken. Hij moet door die straten lopen als een angstaanjagende overwinnaar." Dat het hem goed is gelukt merkt hij uit reacties van het publiek: "Die schrikken soms echt, kinderen gaan wel eens huilen en zelfs honden slaan aan. Ik kijk ook gerust bekenden recht ik hun gezicht. Soms vragen ze achteraf of ik kwaad was. Natuurlijk niet, dat hoort bij m'n rol. Als die poorten van het Markiezenhof open gaan verander ik voor even in Satan."

Mooi geweest

Of ie het vervelend vindt dat mensen van 'm schrikken? "Natuurlijk niet! Dan heb ik het goed gespeeld, dat hoort erbij. Als je daar niet tegen kan moet je niet komen kijken." Hij vertelt heel blij te zijn dat hij altijd de ruimte heeft gekregen om die rol zelf in te vullen. "Maar het is mooi geweest na 40 jaar. Ik ben blij dat er zelfs al een opvolger is. Wie? Dat blijft nog even geheim. Ik ga hem nog wel coachen voor volgend jaar en dan zit het er echt op voor me. Dat had ik me een paar jaar geleden al bedacht. Nu lukt het me nog om in vorm te blijven maar het wordt wel oppassen. Ik had pas een blessure en dan moet het sporten even op een laag pitje. Voor je het weet ben je een kilo zwaarder en een duivel met een buikje, dat kan echt niet!"

Meer weten over de Maria Ommegang? Klik hier.