Nieuw hoofdstuk voor SamenDoen met nieuwe mensen aan het roer

Als spaarsysteem bestond SamenDoen al even maar het concept had een tijdlang te kampen met organisatorische problemen. Mede doordat Stadlander enthousiast bleef over het idee zijn Robin van den Berg (rechts) en Bas van Oevelen (links) na de nodige voorbereidingen aan een doorstart begonnen (tekst en foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL / THOLEN – Het idee achter SamenDoen en de naam zijn in de regio niet nieuw meer, het concept heeft jaren terug al z’n intrede gedaan. De mensen die een doorstart maken zijn wél nieuw. Althans, waar het dit lokaal betrokken spaarsysteem betreft.

In een notendop: Samendoen is een spaarsysteem dat voor en door lokale deelnemers is bestemd. Als particulier kun je op meerdere manieren punten ontvangen en die zijn op allerlei wijzen te verzilveren óf weg te geven. Je spaart dus voor jezelf maar als je wilt ook voor je eigen club of een ander goed doel. En het blijft lokaal, ook waar het deelnemende ondernemers en organisaties betreft. Met de nieuwe mensen achter het concept zéker.

Robin van den Berg en Bas van Oevelen zijn samen het gezicht van het nieuwe SamenDoen. Dat is op verzoek van Stadlander nieuw leven in geblazen. De woningcorporatie is nog steeds enthousiast namelijk over de lokale en maatschappelijke mogelijkheden. Huurders die netjes hun huur tijdig voldoen krijgen hiervoor punten en als zij iets extra’s voor de buurt doen worden ze extra beloond. Met punten die weer te besteden zijn bij lokale bedrijven, van Bloemenshop Igor tot de Plus in Halsteren. Of met punten voor een goed doel of een club. Denk bijvoorbeeld aan Spado of Hospice De Markies. “Zo help je elkaar en dat spreekt me aan”, vertelt Bas. Overigens is het spaarsysteem voor iedereen toegankelijk. Je spaart ook als je bij aangesloten bedrijven klant bent.

2.0 aanpak

Robin is als ondernemer tot nu toe vooral buiten de regio actief geweest. “Mijn adviesbureau helpt vastgelopen organisaties weer vooruit en vanuit die dienstverlening heb ik ook een aantal wooncorporaties geholpen. Ik ken de doelstellingen en maatschappelijke functie van organisaties als Stadlander dus heel goed en daar sluit het SamenDoen concept hélemaal bij aan.” Voor hem was het een reden om het hier op te willen pakken en in een soort 2.0 versie nieuw leven in te blazen. Bas vult aan: “We kennen elkaar al sinds de middelbare school en hebben vaker samengewerkt. Ik vind het lokale aspect, waarbij je zowel eigen ondernemers als het verenigingsleven een boost geeft, een heel mooi deel van de SamenDoen gedachte. Daarom ben ik aangehaakt.”

Laagdrempelig

De nieuwe aanpak is voor veel ondernemers een stuk aantrekkelijker geworden, legt Robin uit. “Voor tien euro per maand kan een winkelier al aansluiten, voorheen was dat bedrag veel hoger. We willen die drempel zo laag mogelijk houden.” Het wordt voor particulieren, die gratis deelnemen, zo ook interessanter. Je kunt immers op veel meer plekken met je punten terecht, legt Bas uit. “We gaan er binnenkort actief mee de boer op en bedrijven vragen of ze aan willen sluiten.” De kersverse ambassadeur is zeer enthousiast over de nieuwe aanpak. “Het is een mooi avontuur en een manier om op een professionele wijze iets te doen voor m’n eigen regio en stad.”

Meer weten of je eigen gratis pas aanvragen? www.samen-doen.nl