Nieuw online platform brengt cursusaanbod bijeen

BERGEN OP ZOOM – Woensdagmiddag presenteerden de gemeente en een aantal Bergse organisaties een nieuw initiatief. De zo genoemde 'Stadsacademie' is een online platform waarop inwoners uitgebreid worden geïnformeerd over wat er in de gemeente te vinden is aan cursussen en verwante activiteiten.

Het gaat op de website niet om het reguliere aanbod van scholen en onderwijsinstellingen, tenzij die eens een activiteit of cursus aanbieden waar ook niet-leerlingen aan mee kunnen doen. Op www.stadsacademieboz.nl vinden bezoekers wat daarnaast allemaal te doen is. En dat is veel!

Flink aanbod

De lijst met deelnemende aanbieders is lang. Te lang om op te sommen. Een aantal van de participanten was bij de presentatie aanwezig. Naast Jan Hopstaken van de Geschiedkundige Kring en Annebelle Kools van Bibliotheek Het Markiezaat, waren er Martien Franken namens BAS en Hans de Rooij van WijZijn Bergen op Zoom. Namens de gemeente nam wethouder Yvonne Kammeijer de honneurs waar. Zij vertelde: “Het idee is weliswaar hier in het gemeentehuis geboren, maar de uitvoering is geheel door de partners opgepakt.” Met name BAS en WijZijn Bergen op Zoom stonden aan de wieg van wat het platform geworden is. Ook het Cultuurbedrijf was daarbij een belangrijke partij.

Op de website vinden bezoekers een uitgebreid overzicht van wat de gemeente te bieden heeft, voor alle leeftijden. De bieb biedt al leesplezier van 0 af aan, meldt Annebelle Kools, maar wil ook bijvoorbeeld laaggeletterdheid bestrijden. Het aanbod is zeer breed, van een cursus fotografie tot sport, kunst en cultuur. Jan Hopstaken over ‘zijn’ Geschiedkundige Kring: “Wij hebben de School voor Geschiedenis’ opgericht, die onder meer de Bergse historie in een breder kader van de geschiedkunde plaatst.”

Laagdrempelig, ook voor aanbieders

BAS had eerder een 55-plus loket, dat onder meer een infopunt was voor activiteiten gericht op die leeftijdscategorieën, vertelt Martien Franken. Dit is nu opgegaan in het nieuwe initiatief. Hij is blij met de nieuwe website en vertelt over de kosten: “We zijn blij dat de gemeente die vanuit het Sociaal Innovatiefonds wil dekken. Daardoor kunnen we deelname voor alle aanbieders kosteloos houden en de drempel dus laag.” Hij krijgt bijval van Hans de Rooij: “WijZijn Bergen op Zoom denkt er net zo over. Bij bijna alles dat we organiseren en aanbieden staat ontmoeten centraal. Dit is een perfecte plaats om dat ontmoeten te laten beginnen.”

Blije gezichten dus, ook bij de wethouder. Ze is trots, meldt ze. Op de deelnemende partners die dit zo voortvarend oppakten en op wat zij voor elkaar hebben gekregen. Een snel groeiend en toegankelijk platform dat een zeer compleet beeld geeft van wat deze gemeente aan cursusaanbod heeft. En zoals eerder gemeld: dat is veel!

Kijk zelf maar eens: www.stadsacademieboz.nl