Nieuw ‘parkeerproduct’ in woonwijk naast ziekenhuis

BERGEN OP ZOOM – Volgens de gemeente is het een primeur, in ieder geval voor Nederland. Er komt voor een aantal straten in Bergen op Zoom een speciale kortparkeervergunning. Die is één dag geldig en kan ook achteraf nog worden aangeschaft door mensen die door handhavers betrapt zijn op illegaal parkeren.

In de woonwijk naast het Bravis ziekenhuis geldt een voor Bergen op Zoom vrij uitzonderlijk parkeerbeleid. Hier mogen op veel plekken alleen vergunninghouders staan. In de rest van de gemeente mag op plaatsen voor vergunninghouders ook gewoon betaald worden geparkeerd. Er is nog één straat waar de bijzondere situatie ook geldt en dat is de Belvédèrestraat. De gemeente heeft een nieuw ‘parkeerproduct’ bedacht dat het foutparkeren moet tegengaan in die straten. Daar wordt, mede wegens klachten uit de buurt, geregeld op gehandhaafd maar het komt nog altijd zo’n duizend keer per jaar voor.

Minder kosten, ook voor de foutparkeerder

Het nieuwe plan, dat de gemeente samen met Parkeerbeheer en juristen heeft opgesteld, zorgt ervoor dat handhaven de gemeente voortaan minder kost. De normaliter geïncasseerde boetes voor foutparkeren gaan naar de staatskas, terwijl voor vergunningen betaalde bedragen voor de gemeente zijn. Als de gemeenteraad het plan goedkeurt vinden automobilisten die daar zonder vergunning staan voortaan een briefje onder hun voorruit dat ze voor de keuze stelt: die boete van 58 euro voldoen of alsnog een kortparkeervergunning (maximaal één dag geldig) van 45 euro kopen. Die constructie is wettelijk toegestaan en zorgt ervoor dat de kosten voor de controles in die wijk in ieder geval voor een serieus deel worden terugverdiend.

Mag alleen in die uitzonderlijke situaties

De vraag rijst of dit niet op veel meer plekken kan worden toegepast. Echter, op de reguliere betaalde plekken waar zowel vergunningen als betaald kortparken gelden mag het niet. Dat is, zo het heet, 'gefiscalideerd' en die boetes zijn voor de staatskas. Het is dus alleen geoorloofd op locaties waar de uitzondering geldt dat er uitsluitend vergunninghouders mogen staan. Officieel is de kortparkeervergunning ook vooraf aan te vragen, zowel voor particulieren als bedrijven. Maar omdat deze slechts één dag geldig is, is het verstandiger een plekje elders te vinden en gewoon voor het kortparkeren te betalen.