Theatergroep Honger verrast met eigentijdse ‘Sissi’

BERGEN OP ZOOM – Voorzitter Dré Lameir verwelkomde dinsdagavond een flink aantal genodigden voor wat theatergroep Honger vooral géén 'generale' wilde noemen. De openbare repetitie was namelijk ook bedoeld om de puntjes op de i te zetten en achteraf mocht het publiek feedback geven. Toch zat de sprankelende en moderne versie van de campklassieker 'Sissi' er goed in. Het verveelde geen seconde.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

De oorspronkelijke Sissi films zijn voor velen veel te bombastisch, kitscherig en mierzoet. Toch hebben ze mede daarom voor anderen juist een enorme aantrekkingskracht. Vriend en vijand zijn het over één ding eens: ze smeken bijna om persiflages. Honger heeft daar zo een eigen draai aan gegeven en maakte er een vrolijke kerstmusical van, vol humor, veel vaart en onverwachte vondsten. Alleen al het decor verrast!

Vrolijke verwikkelingen

Het verhaal in een notendop. Helene Caroline Therese in Beieren, bijgenaamd Néné, moet gaan trouwen met keizer Frans Jozef. Dat willen de moeders van het beoogde koppel graag, vooral om hun macht en status te verhogen. Maar natuurlijk loopt het anders. Frans Josef valt als een blok voor Helene's zus Sissi, die daar op z'n zachts gezegd even aan moet wennen. Dat thema wordt in een goed uur, dat voorbij lijkt te vliegen, naar een hoogtepunt gebracht als op het kerstbal van echte huwelijksplannen moet gaan komen. Voordat het zo ver is zijn er heel wat lachwekkende ontwikkelingen, liedjes en scenes aan het publiek voorgeschoteld, dat zelf hier en daar ook een rol in het spel krijgt.

Nergens cheesy

Wat deze opvoering zo leuk maakt is de combinatie van vaart, luchtig maar goed spel en de onconventionele wijze waarop wordt gespeeld. Alle rollen worden door vijf mensen ingevuld en daar is maar één vrouwelijke speelster bij, dus ook de damesrollen worden grotendeels door de heren ingevuld. Zonder over the top te gaan. Flauwe, nichterige kitsch ligt al snel op de loer bij een stuk als dit maar daar wordt verre van gebleven. Het oogt juist heel fris en verrassend. Het spel is snel en goed, alleen de zang mag wat aanscherping. Misschien even wachten nog met de soundtrack uitbrengen…

Over dat vlotte spel gesproken: ook improviseren gaat de spelers zeer goed af. Als tijdens het stuk een decorstuk omvalt, vlak naast BN/De Stem collega Timo van de Kasteele, maken de acteurs er een prima grap van. Gelukkig bleven zowel de journalist als het decor heel. Al met al een voorstelling die op een vrolijke wijze licht en luchtigheid brengt tijdens de donkere dagen voor kerst én daarna. Je kunt er nog tot en met 30 december naar toe.

'Sissi' is de zien in de Verhalenkamer van de bieb van 23 t/m 30 december. Kijk voor meer info en reserveringen op de website of Facebookpagina van Honger.

De fotoserie zien van de voorstelling? Klik hier!