Nieuw stuk van JoVo’s Rotonde: ‘Het lijkt wel Shakespeare!’

BERGEN OP ZOOM – Ze hebben er zin in, de JoVo's van Jeugdtheater Rotonde. De 'jongvolwassenen' van de theaterstichting gaan 'Een Midzomernacht' opvoeren. Althans, een bewerking van een bewerking van het klassieke stuk. Luchtig en toch gedragen maar vooral met veel humor en spelplezier.

Het publiek verrassen, dat is duidelijk één van de doelen die Rotonde voor ogen heeft met deze productie. Een verhaal van de grote schrijver William Shakespaere brengen in een loods lang het spoor, waar je letterlijk de treinen voorbij hoort en ziet denderen. Dat is niet alledaags. En als straks het publiek binnenstapt wordt het geconfronteerd met een ongeregeld boeltje, dat niet bepaald de indruk geeft klaar te zijn voor een spetterende voorstelling van een uur.

Pastiche

Toch gaat dat helemaal goedkomen, vertellen spelers Courtney Heeren, Myrna Rockx, Juliët Niessen, Alexander Wyssmann en Roderik Weijenberg. Gezamenlijk goed voor acht rollen, een aantal van hen speelt meerdere personen in het stuk. Het is een soort mise en abîme geworden; je kijkt eigenlijk naar een gezelschap dat een gezelschap speelt dat Shakespeare wil opvoeren. En dat wordt met veel humor gedaan, in een mooie mix van vet aangezette dramatiek en gevoel voor understatement. Heerlijke overdrijving versus tongue-in-cheek. De spelers hebben zichtbaar lol in de pastiche. "Apart maar grappig", noemt één van hen het.

Uitdaging

Omdat dit stuk alleen voor en met de JoVo's is, heeft het een veel volwassener karakter dan de meeste Rotonde producties. De spelers kunnen er daarom meer hun creativiteit in kwijt, vertellen ze: "Er is alle ruimte voor improvisatie, zo ontstaat er tijdens het spelen nog van alles. Of we laten juist dingen die niet werken weg." Het maakt het repeteren en opvoeren erg leuk, vinden ze stuk voor stuk. Er is ruimte voor eigen inbreng en interpretatie en dat houdt het spannend. Als op 1 september het publiek komt kijken, garandeert dit team een gezellige maar volwassen voorstelling met veel humor, waar het spelplezier vanaf spat. Het lijkt wel Shakespeare!