Nieuwe entree Heiningenflat moet vervuiling en vandalisme tegengaan

BERGEN OP ZOOM – Sinds kort heeft de ‘blauwe flat’ van de drie Heiningenflats nieuwe entrees. Een stuk lichter, ruimer en voorzien van camerabewaking. De bewoners zijn er blij mee. Het oogt veel fraaier en voelt aangenamer.

Eigenlijk wordt het nog gezien als een pilot. Over een jaar valt de beslissing of de andere twee flats een zelfde nieuwe ingang krijgen. Gebiedsconsulent Youssef el Farisi vertelde de aanwezigen bij de korte, informele ingebruikname dat de bewoners erg positief zijn over het resultaat. Ze hopen op een flinke afname van de overlast. Naast het nodige vandalisme was er volop sprake van vervuiling. Soms werd zelfs de inhoud van brievenbussen gewoon op de grond gegooid. Niet alleen de enorm opgefriste omgeving moet mensen op andere ideeën brengen, ook de camera’s hebben een preventieve werking, is de verwachting.

Kleurige kunst

Wat veel bewoners zeiden te gaan missen is inmiddels ook opgelost. In de oude entree waren de brievenbussen aan de binnenzijde vrolijk beschilderd, een project van kunstenaar Iwaz in samenwerking met een aantal mensen uit de flats. Maar ook dat is inmiddels vorm gegeven, met twee felgekleurde nieuwe objecten die de lichte maar verder wat steriele hal de nodige sfeer geven. Er staat een tweetal zit-elementen, wederom door Iwaz en bewoners beschilderd. Als de andere flats inderdaad een zelfde entree krijgen, gebeurt daar vanzelfsprekend hetzelfde.