Camera’s en controles moeten fastfood-zwerfvuil tegengaan

Door parkbeheer met onder meer cameratoezicht moet voorkomen worden dat fastfoodafval in de natuur belandt. (Tekst: Han Verbeem; foto Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – De gemeenteraad van Bergen op Zoom bindt de strijd aan met zwerfaval in de natuur. Een motie, die door het CDA is ingediend, is donderdagavond unaniem aangenomen: het college krijgt de opdracht om in het zogeheten toeristisch-recreatieve Poortgebied bij Bergsche Heide een 'parkmanagement' op te zetten, samen met het bedrijfsleven.

Er zijn namelijk gevorderde plannen om in het Poortgebied fastfoodketens te vestigen, waarbij namen worden genoemd als MacDonalds en KFC. Het parkmanagement voorziet in onder meer cameratoezicht en gebiedscontroles met handhaving. Door dit toezicht moet voorkomen worden dat er allerlei bekertjes, bakjes, plastic eetgerei en andere resten in de natuur belanden.

Wegwerpcultuur

Het CDA diende de motie in, nadat in de commissievergadering al raadsbreed zorg was uitgesproken over de kansen op vervuiling van het gebied. Ook omwonenden hadden tijdens een inspraakmogelijkheid de raadsleden al gewaarschuwd tegen het risico van zwerfvuil, als gevolg van de 'wegwerpcultuur' rondom fastfood. Overigens is de motie omarmd door het college; de wethouder zei in de raadsvergadering dat de raadsopdracht een ondersteuning is bij de onderhandelingen met de bedrijven die zich in het Poorgebied gaan vestigen.