Zorgen GBWP over veiligheid langs en op het spoor

BERGEN OP ZOOM – Eerder deze maand werd duidelijk dat de provincie Noord-Brabant aan 29 gemeenten heeft gevraagd om de veiligheid langs spoorlijnen te verbeteren. Er is hier en daar het nodige mis. GBWP wil weten of Bergen op Zoom op die lijst staat.

De genoemde mankementen zijn zorgwekkend te noemen: tekorten aan brandmeldinstallaties, gebouwen, geblokkeerde vluchtwegen en het ontbreken van doeltreffende opvanggoten om bij calamiteiten verspreiding van gevaarlijke vloeistoffen tegen te gaan. Uit onderzoek van Omroep Brabant bleek eerder deze maand dat bestemmingsplannen bij gemeenten vaak op orde zijn maar de handhaving en controle ervan niet.

Hoe is het in Bergen op Zoom?

Dat het op papier wel maar in de praktijk niet op orde is dient te worden aangepakt, vandaar dat 29 gemeenten uit de provincie is gevraagd hier werk van te maken. Namens de GBWP willen duoraadslid Conny Korstanje en fractievoorzitter Evert Weys weten van het college of Bergen op Zoom op die lijst staat en of de bestemmingsplannen bij het spoor hier actueel zijn en voldoen aan de eisen.

Ook als deze gemeente niet zou zijn aangeschreven door de provincie, wil de fractie weten in hoeverre hier de veiligheid, bijbehorende voorzieningen en het toezicht op orde zijn. Als laatste punt haalt de brief van de partij de communicatie aan met mensen die aan het spoor wonen. Veel inwoners weten niet hoe te handelen bij calamiteiten, stelt de GBWP. Daarvoor dient meer aandacht te komen.

Stockfoto (uitsnede): Pixabay