Virtueel platform bundelt krachten in strijd tegen Doel

Hoogleraar Walter Bogaerts van de universiteit uit Leuven geeft de aanwezigen uitleg over de vorming van corrosie en het ontstaan van zogeheten 'hydrogen flakes'. Daarbij heeft hij een voorbeeld meegenomen van aangetast staal, door de inwerking van waterstof. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De politiek en milieu- en protestorganisaties slaan de handen inéén met de vorming van een virtueel platform, in de strijd tegen de 'scheurtjescentrales' van Doel en Tihange. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een anti-Doel bijeenkomst in schouwburg De Maagd. Tal van raadsleden uit de regio -en daarbuiten, zoals Vlaanderen en Limburg- waren naar Bergen op Zoom gekomen voor het startsein. Daarbij kregen ze steun van de Vlaamse hoogleraar Walter Bogaerts, van de Universiteit van Leuven. Deze deed haarfijn uit de doeken waar het gevaar dreigt: meer dan 13.000 scheurtjes zijn inmiddels geconstateerd in de centrale van Doel, sinds de onderzoeken tussen 2012 en 2014. 

Aan de hand van mathematische voorbeelden gaf Bogaerts een mini-college aan de aanwezige raadsleden en milieuactivisten. Daarbij toonde de hoogleraar aan, dat het staal in de constructies van de kerncentrales gevoelig is voor inwerking van waterstof. Door corrosievorming ontstaan talloze kleine scheuren, soms niet meer dan een vingernagel groot en nauwlijks detecteerbaar. Maar gaandeweg breiden de scheuren zich uit en nemen de omvang aan van diverse vierkante centimeters, soms ter grootte van een handpalm. "Hydrogen flakes" oftewel waterstofvlokken, heten deze in vakjargon. Bogaerts liet er geen misverstand over bestaan: zolang de scheurtjescentrales in gebruik blijven is het niet de vraag óf het mis kan gaan, maar wannéér het misgaat.

Verlakkerij

De hoogleraar liet geen spaan heel van de bevindingen van FANC, de Belgische organisatie die de nucleaire installaties moet controleren en deze ook goedkeurt. "Verlakkerij", zo noemde hij het. De risico's zouden algemeen én internationaal bekend zijn. De onderzoeken over de corrosie in Doel en Tihange kwamen ondermeer aan de orde tijdens een congres in Dallas, in 2015, speciaal gewijd aan scheurvorming bij kerncentrales.

Petitie

FANC kan ook rekenen op een petitie, waarbij per direct de sluiting van Tigange wordt geëist. Op 13 juli wordt een handtekeningenlijst ingediend en de verwachting is dat er enkele tienduizenden protesten uit Nederland maar ook België en Duitsland binnengehaald zullen worden. Ook tijdens de informatiebijeenkomst in De Maagd waren activisten aanwezig om steunverklaringen onder de aanwezigen te verzamelen.

Platform

Na de pauze presenteerden de Bergse raadsleden Evert Weys (GBWP) en Peter van den Ouden hun initiatief voor de vorming van een grensoverschrijdend platform. Politieke partijen en maatschappelijke protestorganisaties kunnen daarin hun krachten bundelen, zo legde Van den Ouden uit. "Geen vergaderingen en bijeenkomsten, maar online uitwisseling van kennis en informatie."