Nieuwe gastkunstenaars Kunstcollectief SynapsZ in het Koetshuis

BERGEN OP ZOOM – De expositie Zientuigen van kunstcollectief SynapsZ is nog tot 27 september ieder weekend te zien in het Koetshuis van het Markiezenhof. Van 21 augustus tpt 23 augustus ontvangt SynapsZ weer enkele gastkunstenaars. Ook zal een architectencollectief een presentatie geven. ‘Zientuigen’ is kijken, luisteren, proeven, voelen en ruiken….

ARCHITECTUUR “This is WAT”

Op zaterdag 23 augustus om 15.00 uur geven twee jonge architecten, Wiegert Ambagts en Kaj van Boheemen, een presentatie van hun projecten en hun visie op architectuur.

THIS IS WAT werkt vanuit de overtuiging dat iedere plek de potentie heeft uniek en prikkelend te zijn. Ook in Bergen op Zoom zijn plaatsen die een nieuw leven verdienen, gebouwen die leegstaan maar waar het laatste uur nog niet geslagen hoeft te zijn. Voor de expositie heeft THIS IS WAT drie van deze vergeten plaatsen uitgelicht. De bezoeker bepaalt (vanaf vrijdagochtend 11.00 uur) welke locatie een tweede kans verdient – door te luisteren naar het geluid van potentie. Zondag 15.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt, waarna de presentatie volgt. Entree gratis.

Expositie Corine Heijmans

Van 21 t/m 30 augustus is er werk te zien van Corine Heijmans; beeldende kunst, fotografie en (video)installaties. De schilderijen van Corine Heijmans gaan vaak over de relatie van de mens met de verdwijnende natuur. Corine  maakt gebruik van bestaande (foto)beelden om te kunnen onderzoeken hoe de mens zich voelt in de huidige maatschappij. De geportretteerde zijn zelden actief, het zijn veeleer verstilde bewegingen, innerlijke roering. Corine is coördinator cultuureducatie bij stichting Arsis (kunstlessen op scholen). Ook maakt ze, veelal in samenwerking met andere kunstenaars, installaties en videokunst. Ze woont en werkt in Bergen op Zoom.

Expositie Ellen Rijk

Het werk van Ellen Rijk is in het Koetshuis te zien in de weekends van 21 t/m 30 augustus. In een op hol slaande wereld, waarin alles snel moet, focust het werk van Ellen Rijk in op de tijd, die zij als het ware fixeert. Dat leidt tot een hoge mate van intimiteit en nodigt uit tot bezinning. Hoewel keramist van oorsprong, maakt Ellen gebruik van zeer diverse materialen. Zij brengt tekeningen, computerprints, zeefdrukken, kleur, foto’s, video en taal samen in ruimtelijke constructies.

Ellen Rijk gebruikt bewerkingen van foto’s van haarzelf en haar omgeving; want door zichzelf te tonen, toont zij haar beeld van de wereld. In een aantal werken is dans een metafoor voor het leven. Ook water is een belangrijk thematisch element, niet alleen als inspiratiebron, maar ook als bewegelijk en doorschijnend materiaal. Ellen woont en werkt in Tilburg.

De kunstwerken van Annemiek Hoek zijn dit weekend voor het laatst te zien. Prachtig gepresenteerde fotografie, assemblage en design met finesse.

Praktische informatie

In de weekends tussen 14 augustus en 27 september exposeert Kunstcollectief SynapsZ in het Koetshuis van Het Markiezenhof. Naast eigen kunstwerken ontvangt SynapsZ dertien gastkunstenaars, diverse musici, vertellers, acteurs, architecten en gastronomen, die in afwisselende samenstelling en op gezette tijden hun eigen invulling geven aan het thema ‘Zientuigen’.

Het Koetshuis is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur, entree gratis.

Voor meer informatie over het programma, zie www.synapsz.nl

Hier het fotoalbum van de opening.

Tekst : Markiezenfof / Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven