Nieuwe Halsterse dorpshart bijna klaar

HALSTEREN – Plan Vogelenzang is bijna af. Het stenen plein is gelegd, binnenkort gaat de daghoreca open, het groen volgt nu ook snel en de complexen Merel en Kievit zijn opgeknapt. De nieuwbouw aan ’t Lindeke is eveneens af en de Nachtegaal is in oktober klaar. Wethouder Patrick van der Velden is in z'n nopjes.

Hij was zichtbaar blij met het nieuwe gezicht dat het Halsterse dorpshart heeft gekregen. De wethouder legt uit: “Er was eigenlijk geen echt dorpsplein voorheen, nu wel. Dat is mooi voor de bewoners maar ook voor de ondernemers en evenementen. We hopen dat die organisaties er snel gebruik van gaan maken.” De Halsterse Braderie heeft die nieuwe optie al met beide handen aangepakt, een deel daarvan is dus op 21 en 22 september hier te vinden.

Huiskamer

Het project is ingevuld door Stadlander, de gemeente Bergen op Zoom en PLUS Vastgoed. Het streven was een levendig dorpscentrum creëren dat wonen, winkelen en elkaar ontmoeten combineert. Mede vanwege dat laatste gaat op donderdag 19 september ook de Huiskamer Van Halsteren open, daghoreca waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie en iets lekkers. Vanaf volgend voorjaar tevens buiten, op het terras. Peter Sandee, vastgoedontwikkelaar bij Stadlander, vertelt over de bouwperiode: “Het was best even een gecoördineerde chaos die wat begrip vroeg van omwonenden maar in grote lijnen zijn we blij met hoe alles verliep en het begrip dat men er vaak voor had.”

Lezend Meisje

Van der Velden vertelt dat de eerste aanzet tot project Vogelenzang ontstond in 2009. Er was heel wat te doen omtrent het feit dat toen de supermarkten uit de dorpskern dreigden te vertrekken. Toen al ontstond de wens om het Halsterse hart anders in te gaan richten. Het heeft even geduurd dus maar volgens zowel Stadlander als de gemeente zijn bewoners en ondernemers erg blij met het resultaat. Binnenkort komt er in het midden van het plein nog een flinke boom, die uiteindelijk wel twintig meter breed kan worden en ook ander groen moet nog aangelegd worden. Naast één van de grasstroken, op een muurtje, pronkt straks het voor Halsteren iconische beeld 'Lezend kind', in de volksmond Lezend Meisje genoemd. En de parkeerruimte tussen de Kievit en Leeuwerik, die is over ongeveer twee maanden eveneens gereed.

Nu de Leeuwerik nog

Hiermee zijn de bouwwerkzaamheden rondom Vogelenzang nog niet klaar overigens. In de tweede helft van 2020 gaat de Leeuwerik op de schop. Het pand ondergaat een complete metamorfose, waarbij zo veel mogelijk van de bestaande bouw intact blijft maar wel bijvoorbeeld maisonnettes op de bovenste lagen verschijnen en er een deel met zo’n 25 nieuwe, wat grotere appartementen wordt toegevoegd. Het moet uiteindelijk zo’n vijftig nieuwe of vernieuwde woonunits opleveren, allemaal verhuurd door Stadlander. Een deel van de huidige bewoners verhuist naar de Nachtegaal. Voor dat complex vindt in oktober de sleuteloverdracht plaats.