Nieuwe protesten tegen sloop voorgevel Ketrientje

BERGEN OP ZOOM – De bouwplannen van Tantelouise voor wat het Ketrientje betreft, kunnen waarschijnlijk wat langer in de ijskast blijven. Er heeft zich een landelijke organisatie gemeld met bezwaren tegen de sloop van de voorgevel. Het Cuypersgenootschap kreeg lucht van de zaak en heeft de gemeente gevraagd het pand een monumentenstatus te geven.

Het Cuypersgenootschap zet zich landelijk in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw, valt te lezen op de website van de organisatie. Ze zijn ingeseind door Bergenaar Piet Juten, die zelfs zijn rol als voorzitter van Vereniging Binnenstaf opgaf om zich in te kunnen zetten voor het behoud dit gebouw. Hij sloot zich aan bij de oproep van Paul Brooijmans om het karakteristieke deel van het pand te redden en heeft er dus het landelijke genootschap bij gehaald.

Het gaat even duren

Door dat Cuypersgenootschap is een officiële aanvraag ingediend om de status van gemeentelijk monument toe te kennen aan het Ketrientje. Een verzoek dat behandeld dient te worden en, ongeacht de uitkomst, dus tijd kost. Of de gemeente meegaat in de argumenten om de gevel te behouden moet nog worden bezien.

Volgens het genootschap betreft het een beeldbepalend pand, met een kenmerkende architectuur en hoge cultuurhistorische en architectectonische waarden. De gehele afhandeling van zo'n aanvraag duurt meestal ruim een jaar. Tot die tijd kan er sowieso niet gebouwd worden. Mocht het verzoek gehonoreerd worden, dan moeten Tantelouise en de bouwpartners terug naar de tekentafel.

Foto: Paul Brooijmans (Facebook)