Aangeslagen Van der Kallen over collega-raadslid: ‘Natuurlijk moet hij blijven’

BERGEN OP ZOOM – Vandaag bracht Omroep Brabant het nieuws dat twee in mei 2017 aangehouden cokesmokkelaars zonen zijn van een Bergs BSD-raadslid. Fractievoorzitter Louis van der Kallen reageert geëmotioneerd: “Ik laat hem niet vallen. Het is erg genoeg wanneer je dit als vader overkomt.”

Bij fractievoorzitters van de verschillende partijen en een aantal mensen bij de gemeente, waaronder wethouders en bestuurders, was al bijna meteen bekend wat er zich had voorgedaan. Van der Kallen over zijn collega-raadslid*: “Hij is er meteen open over geweest, hoe moeilijk zoiets ook is.”

Vier jaar cel

Omroep Brabant kwam vandaag naar buiten met het nieuws dat het vier jaar cel betekent voor de Bergenaren. Ze verstopten bij het station van Lage Zwaluwe coke met een straatwaarde van 1,2 miljoen onder een goederentrein richting Italië. Meestal betreft die werkwijze smokkel naar het buitenland, omdat het er daar weer onderuit gehaald wordt door handlangers. Dit laatste acht de rechtbank onvoldoende bewezen, waardoor de straf een jaar korter uitvalt voor de broers. Voor het raadslid (dat niet voor commentaar bereikbaar was) en zijn partij is het een bittere pil dat het zo naar buiten komt.

Alle steun

Van der Kallen vindt het vreselijk dat zijn mede-raadslid op deze wijze op de daden van zijn kinderen wordt gewezen: “Dit gun je niemand. Ik weet dat hij hier vreselijk onder lijdt. Hij heeft echt keihard z’n best gedaan die jongens goed op te laten groeien, het is vreselijk als dit dan gebeurt.” De fractievoorzitter is dan ook niet van plan zijn partijgenoot te laten vallen. “Integendeel zelfs, hij heeft alle steun verdiend, zeker nu! Als dat betekent dat hij even nodig heeft om bij te komen, snap ik dat volledig. Al hoop ik dat ie snel de kracht vindt zijn werk als raadslid op te pakken.”

Bang voor imagoschade aangaande zijn partij of fractie, is Van der Kallen ook niet: “Als mensen hierdoor anders naar ons gaan kijken dan is dat maar zo. Als het ons alleen maar ging om stemmen winnen, hadden we ons in alles heel anders op moeten stellen. Zo zit de BSD niet in elkaar.”

* Omdat het om veroordeelde daders gaat, hebben we er redactioneel voor gekozen de betreffende familienaam in dit artikel niet te gebruiken.