Nieuwe trofee voor duurzaam werkende bouwclubs

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Zuinig zijn op de wereld om ons heen kan ook prima gepaard gaan met bouwen voor de Vastenavendoptocht. Dat is in het kort de gedachte achter de BioBest Trofee, die vanaf nu wordt uitgereikt aan bouwclubs die hun creatie op duurzame wijze hebben gemaakt.

De nieuwe prijs, bestaande uit een trofee en een geldbedrag, is vandaag geintroduceerd door de gemeente. In eerste instantie wordt deze de komende drie jaar uitgereikt, door de burgemeester. Aan een duurzaam werkende bouwclub met een A of een B wagen of een grote (jeugd)groep met rijdend gedeelte.

Aan de trofee is een prijs gekoppeld van €111,11. De hoogte daarvan is op initiatief van de bouwclubs en in overleg met de Stichting Vastenavend bepaald. In totaal trekt de gemeente er echter duizend euro per jaar extra voor uit. Dat bedrag wordt in een ontwikkelfonds gestopt. Daarmee kunnen alle bouwclubs gestimuleerd worden tot het gebruik van duurzame dan wel biobased materialen en grondstoffen, bijvoorbeeld door het volgen van een workshop.

Ook originaliteit telt

De BioBest Trofee is bestemd voor clubs uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat, die deelnemen aan de Vastenavendoptocht in het Krabbegat. De winnaar is een deelnemer die op een vernieuwende en originele wijze gebruik maakt van duurzame en of biobased grondstoffen en kiest voor hergebruik van materialen. Het idee is in de vorige raadsperiode door de PvdA ingebracht en toen geaccordeerd. Voormalig PvdA-raadslid Han Verbeem is daarom gevraagd voorzitter te worden van de jury van de prijs. Hij is tegenwoordig voor die partij actief voor het Waterschap en maakt zich ook daar sterk voor duurzaamheid.

College blij met initiatief

“Niet alleen de komende nieuwe huisvesting van de Vastenavendbouwclubs in Bergen op Zoom biedt kansen voor duurzaam en milieubewust bouwen”, zegt wethouder Stinenbosch. “Er ligt ook een gemeentelijke verantwoordelijkheid om bouwclubs en verenigingen te stimuleren en te enthousiasmeren bij de verduurzaming van hun creaties. Clubs die hierin het voortouw nemen en bijdragen aan een duurzame samenleving dingen mee naar de BioBest Trofee en zijn een voorbeeld voor de andere bouwers.”

De uitreiking van deze trofee gebeurt tijdens de officiële prijsuitreiking van de Vastenavendoptocht op dinsdag 5 maart 2019 door burgemeester Frank Petter.