BERGEN OP ZOOM – Vrijdag 15 juni is het zo ver. Dan opent GroenLinks-wethouder Andrew Harijgens om tien uur de Duurzaamheidswinkel aan het Zuivelplein, in het pand waar ook het Binnenstadslab te vinden is. Onno Eigeman is de drijvende kracht achter het initiatief. Hij is druk bezig met het inrichten ervan.
Er wordt hard gewerkt in het Binnenstadslab-pand. Pallets, banners, displays en allerlei demo-opstellingen met apparatuur staan klaar om een plekje te krijgen in de Duurzaamheidswinkel, die hier in ieder geval tot eind 2018 te vinden zal zijn. Onno maakt even tijd voor ons en vertelt: “We willen daarna een andere plek zien te vinden in het centrum.”
Volop voorbeelden
De Duurzaamheidswinkel richt zich speciaal op de wonende consument, met een eigen pand maar soms ook als huurder. “Zeker wooncorporaties zijn steeds vaker geneigd met hun klanten mee te denken”, aldus Onno. Je vindt hier vanaf 15 juni volop voorbeelden om een woning duurzamer, zuiniger in verbruik en zelfs levensloopbestendig te maken. Met zonnepanelen bijvoorbeeld maar ook door warmtepompen en moderne klimaatbeheersingssystemen zoals een pelletkachel en zuinige ventilatiefilters. Er kan ontzettend veel inmiddels en daar ga je hier een duidelijk overzicht van vinden.
Laagdrempelig
Waarom zo’n ‘winkel’ in een binnenstad, willen we weten. Daar is een goede reden voor, zegt Onno: “We willen zo veel mogelijk mensen bereiken en laagdrempelig zijn. Hier loop je zó naar binnen en kun je zowel vrijblijvend eens rondkijken als wel je uitgebreid laten informeren. Er zijn hier straks gastvrouwen te vinden die je graag te woord staan en desgewenst zelfs een vragenlijst met je doornemen. Aan de hand daarvan kunnen we samen tot een goed inzicht komen van wat iemand aan mogelijke wensen en vragen heeft voor de eigen woonsituatie.”
Advies thuis
Na zo’n eerste wederzijdse kennismaking met wensen en mogelijkheden ben je er nog niet natuurlijk. Onno: “De volgende stap is dan, als bezoekers daar prijs op stellen, dat ze thuis worden bezocht door één van onze ambassadeurs. Die komen kosteloos bij je langs om op locatie eens te kijken naar wat er zoal zou kunnen. Daarna krijg je van ons een vrijblijvend advies.”
Wie echt maatwerk wil en ook technisch ondersteund wil worden, kan beroep doen op een betaalde adviseur. Die gaat voor je aan het rekenen en kan tevens het aanbod op de markt objectief voor je beoordelen. Vervolgens krijg je dan een aanbod met een voorstel op maat. “En dat verdient zich eigenlijk altijd terug”, stelt Onno. “Duurzaam denken is allang geen zweverig verhaal meer. Wie het niet vanwege het milieu doet, doet het wel omdat het al snel veel kosten bespaart. Gelukkig kiezen steeds meer mensen er om beide redenen voor.” Hij nodigt iedereen van harte uit eens binnen te stappen. Dat kan vanaf de opening op 15 juni, waarbij je natuurlijk eveneens welkom bent, iedere donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur.
Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.