ISD zet drilboor in ‘granieten bestand’: meer kansen voor langdurig werklozen

Op de foto: wethouders Barry Jacobs, Koos Krook en Lars van der Beek (vlnr). Het is niet te verkroppen dat in deze tijd van economische groei met een tekort aan werknemers er nog 2415 werkzoekenden in de bijstand zitten – waarvan sommigen uitzichtloos – zo stellen de Brabantse Wal-bewindslieden. Daarom komt de ISD met een actieprogramma om de spreekwoordelijke drilboor in het 'granieten bestand' te zetten en deze groep weer aan het werk te krijgen. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De uitkeringsorganisatie ISD gaat een extra krachtsingspanning doen om de 2500 werklozen op de Brabantse Bak weer aan het werk te krijgen. De economie is 'booming' met een tekort aan arbeidkrachten op tal van terreinen. Toch lukt het de ISD niet om een grote groep langdurig werklozen aan een baan te helpen. Daarom zet de organisatie een tandje bij: "We gaan de groep beter leren kennen, en weten waar de kennis en vaardigheid ligt", zo stellen de drie colleges van de Brabantse Wal-gemeenten in een gezamenlijke verklaring. De ISD wil dat vanuit een positieve werkwijze benaderen: enthousiasmeren, stimuleren en waarnodig een steuntje in de rug. Daarbij werkt ISD samen met WVS-Groep en het Werkplein, waar al goede ervaringen zijn in het 'arbeidsfit' maken vanuit het leerwerkbedrijf.

De nieuwe aanpak vereist extra vaardigheden en capaciteiten van de organisatie. Daarom ziet de ISD-organisatie af van een voorgenomen bezuiniging op personeel: er wordt juist extra geinvesteerd om de medewerkers te trainen in begeleiding van landurig werkzoekenden. Daarom zullen de drie wethouders -Barry Jacobs van Bergen op Zoom, Lars van der Beek van Woensdrecht en Koos Krook van Steenbergen. De gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht kost dit netto niets; de gemeente Steenbergen zal 132.000 euro alsnog bijdragen. Een visiedocument dat de verdere uitvoering gaat onderbouwen, zal binnenkort naar de drie gemeenteraden gaan.

Arbeidspotentieel

De Brabantse Wal-gemeenten hebben in totaal 2415 bijstandsgerechtigden. Daarvan is 64% moeilijk plaatsbaar in de arbeidsmarkt; daarbij gaat het om 1545 dossiers. Het merendeel van de werkzoekenden komt uit de gemeente Bergen op Zoom: 1824. Voor Woensdrecht gaat het om 278 uitkeringsgerechtiden en in Steenbergen zijn het 313. Voorheen werden de dossiers van langdurig werkzoekenden ook wel aangeduid als het 'granieten bestand', waar letterlijk geen doorkomen aan zou zijn. "Dat begrip wil ik na vandaag nooit meer horen", zegt wethouder Jacobs vastberaden. Hij ziet juist een niet-benut arbeidspotentieel in deze groep. "We moeten uitgaan van de mogelijkheden, en als gemeenten alles in het werk stellen om werkzoekenden mee te laten gaan in de samenleving en in de arbeidsmarkt". Daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met bedrijfsleven en onderwijsinstellingen om de groep arbeidfit te maken.

Wethouder Jacobs kondigt aan dat de ISD extra inspanningen zal doen om langdurig werklozen weer aan het werk te krijgen: "Als je in een bijstandsituatie zit, kan je misschien op een gegeven moment wél weer gaan werken."