BERGEN OP ZOOM – De SP neemt vooralsnog geen genoegen met de reactie die de gemeente heeft gegeven op de landelijke commotie over de samenwerking met Philip Morris. De fractie heeft veel vragen en wil er eigenlijk een aparte raadsvergadering aan gewijd zien.
“De gang van zaken, omschreven in het artikel van de Onderzoeksredactie Tabak en Follow the Money, verdient niet de schoonheidsprijs”, schrijven raadslid Carlo van den Aarsen en duoraadslid Theo de Jong. Ze zien in de geschetste situatie weinig terug van de eerlijkheid en transparantie die het college zegt hoog in het vaandel te hebben staan. Volgens de SP is er eerder sprake van zo veel mogelijk mistvorming veroorzaken. Richting burgers niet bepaald vertrouwenwekkend en een klap in het gezicht voor veel oud-werknemers die hun baan verloren bij de tabaksgigant, stelt de partij.
Inzage
De SP wil inzage in de stukken die via het Wob-verzoek aan de onderzoekers ter beschikking zijn gesteld. Wat de fractie betreft moet de hele gemeenteraad die overlegd krijgen. En over die stukken hebben de socialisten de nodige vragen. Zo willen Van den Aarsen en De Jong weten waarom hierin namen van ambtsdragers zijn weggelakt terwijl dit niet is toegestaan.
Extra raadsbijeenkomst
De SP’ers vragen zich af of het college de Richtlijnen Omgang Tabaksindustrie nu gaat onderschrijven en dit dan ook verklaart aan de gemeenteraad. Het zou één van de agendapunten kunnen zijn van die extra raadsvergadering. Die richtlijnen zouden bovendien op de gemeentelijke website moeten komen staan.
Tijdens die raadsbijeenkomst zou de SP een aantal vragen besproken willen hebben, waaronder of het college op de hoogte was van het voorgenomen massaontslag dat in 2014 plaatsvond. De multinational zou die beslissing namelijk al een jaar eerder hebben genomen en dit mogelijk met de gemeente hebben besproken. Daarnaast zijn er ambtsdragers op uitnodiging van Philip Morris meegereisd om de tabakslobby kracht bij te zetten, schrijven de fractievoorzitter en het duoraadslid. Ze willen weten wie dit waren.
Voorkomen
De gemeenteraad zou nooit zijn geïnformeerd over een bedrag van 60.000 euro dat sinds 2014 jaarlijks werd gebruikt om nieuwe huurders te vinden voor de bedrijfseigendommen van de producent. Het wordt als één van de schimmigheden gezien waarvan de SP vindt dat die moeten stoppen. De partij wil dat er zo snel mogelijk inzage komt in het volledige dossier en vindt dat het college moet zorgen dat dergelijke situaties zich nooit meer voordoen.
Stockfoto: Pixabay / tookapic