NL-Alert na brand afgelopen vrijdag kwam niet te laat, aldus Veiligheidsregio

BERGEN OP ZOOM – De brand die afgelopen vrijdag woedde bij Voets Yellow Gas aan de Oude Moerstraatsebaan leidde tot veel reacties op social media. Een veelgenoemde klacht was dat de NL-Alert erg laat kwam en bovendien niet bij iedereen tegelijk. We zochten eens uit hoe dit werkt.

De gemeente liet ons weten hoe dergelijke berichten tot stand komen. Deze worden verstuurd door de afdeling crisiscommunicatie van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De informatie komt van de meldkamer of een Officier van Dienst van de brandweer. Overal staan zendmasten en die sturen de berichten uit binnen een bepaalde cirkel. Telefoons kunnen dus door verschillende masten worden aangestuurd. Woordvoerster Nausikaä van den Merkenhof meldt dat afgelopen vrijdag zelfs mensen uit Nispen de waarschuwing ontvingen. Volgens de gemeente is dat met het huidige systeem niet te voorkomen.

Niet helemaal te sturen

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bevestigt dat verhaal en voegt er nog wat aan toe. De zendmasten geven de berichten ook aan elkaar door en het is niet helemaal te sturen hoe dat verloopt. Het gebeurt ook vaak overigens, aldus een medewerkster, dat mensen onderweg langs of in de buurt van zo’n paal komen en pas thuis ontdekken dat er een alert op hun telefoon staat.

Niet te laat

Overigens is de NL-Alert volgens de woordvoerster van Veiligheidsregio MWB niet te laat verstuurd. Het verloop van de brand gaf er in eerste instantie geen aanleiding toe, omdat de opstijgende rookkolom weinig effect leek te hebben op de omgeving. Pas toen de rook zich meer ging verspreiden is besloten, rond zes uur ’s avonds, om er alsnog een waarschuwing van te maken. Die was vooral bedoeld om mensen te wijzen op het feit dat ramen en deuren sluiten verstandig was en daarmee overlast van de rook te beperken.