Nog vóór de bouwvak snel internet in het buitengebied

De wethouders van Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen zetten de spades in de grond voor een symbolische eerste schep, terwijl hun collega uit Halderberge plaatsneemt in een graafmachine. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Jarenlang is er over gelobbyd en vergaderd, maar nu is het dan eindelijk zo ver! Woensdagmiddag is ter hoogte van restaurant De Berk de eerste schep de grond ingegaan voor de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk in het buitengebied. Het bedrijf Glasvezel Buitenaf coördineert de aanleg, vanuit de drie gemeenten van de Brabantse Wal én Halderberge. Wethouders van de vier gemeenten mochten de symbolische eerste schep in de grond zetten. "Straks is iedereen in het buitengebied verzekerd van snel internet", aldus wethouder Patrick van der Velden.

Vorige zomer, in september, viel het definitieve besluit. De zogeheten 'ambassadeurs', meer dan 80 bewoners van het buitengebied van de vier gemeenten, hadden voldoende medestanders weten te vinden voor de aanleg van het netwerk. Minimaal 50 procent van alle buitenaf wonende inwoners moesten een abonnement nemen, wilde het project doorgang kunnen vinden. Uiteindelijk wisten de ambassadeurs zelfs 74 procent van het buitengebied aan hun zijde te krijgen.

Koperdraadje

Nog vóór de komende bouwvak zouden in elk geval de buitengebieden van Bergen op Zoom en Steenbergen aangesloten moeten zijn – zo belooft Glasvezel Buitenaf-directeur Van der Made de aanwezigen. Initatiefneemster Rian Govers is blij dat het eindelijk zo ver is, want internet loopt nu nog via een kabelverbinding van KPN en is daarmee erg traag. "Via een koperdraadje is maximaal 1 mB per seconde mogelijk", aldus Govers. "Daarmee kan je tegenwoordig niet meer mee functioneren op het internet." Na de bouwvakperiode volgt de aanleg van het netwerk in Woensdrecht en Halderberge. En het project gaat nadien verder: ook vanuit Zeeland is er interesse om aansluiting te zoeken op de glasvezelbekabeling.

Video: Raadslid Rian Govers-Gabriëls is mede-initiatiefneemster van het glasvezelproject. "Internet is voor iedereen belangrijk, dus óók voor het buitengebied."