Nuno Bettencourt winnaar van de Sena Performers European Guitar Award

De gitarist uit Los Angeles krijgt op woensdag 13 december de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt.

Nuno Bettencourt werd wereldberoemd als gitarist in de band Extreme waarmee hij de wereldhit More Than Words scoorde. De laatste 30 jaar ontwikkelde de in Portugal geboren Bettencourt zich tot één van de allergrootste gitaarsensaties ter wereld.

Bettencourt is de opvolger van de Engelsman Steve Hackett. De voormalige gitarist van Genesis kreeg in 2022 de award uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Guns N’ Roses-gitarist Slash, Joe Bonamassa, Queen-gitarist Brian May, Steve Vai, Joe Satriani, John Petrucci, Walter Trout en Steve Lukather van de band Toto. Bettencourt laat in een reactie horen erg verguld te zijn met de award. ,,Ik ben erg dankbaar dat ik word gehonoreerd met deze award en dat ik vanaf nu deel uit kan maken van een reeks gitaargrootheden die mij enorm hebben beïnvloed.”

Bettencourt, die werd geboren op het Portugese eiland Praia da Vitória, past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Naast een aantal buitenlandse gitaarhelden, kregen eerder landgenoten zoals Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher deze prijs. De 57-jarige Bettencourt is al bijna 40 jaar actief als professioneel gitarist. In 1985 werd hij lid van Extreme, een band uit de regio van de Amerikaanse stad Boston. In 1991 brak de band wereldwijd door met de akoestische ballade More Than Words. Deze song schreef Bettencourt destijds samen met Extreme-zanger Gary Cherone. Extreme scoorde nog meer grote hits met songs zoals Get The Funk Out, Hole Hearted en Rest in Peace.

In de jaren daarna speelde de gitarist mee op albums en songs van grote sterren zoals Janet Jackson, Julian Lennon en Robert Palmer. Daarnaast werkte hij mee aan veel grote filmscores en aan de muziek van computergames. Ook is hij de leadgitarist en muzikaal leider van de band van superster Rihanna.