Of aanpak bedelarij overal effect heeft niet duidelijk

BERGEN OP ZOOM – In juni plaatsten we een artikel naar aanleiding van een brief die de BSD aan de gemeente richtte met vragen over het kort daarvoor aangekondigde beleid om straatbedelarij hard aan te gaan pakken. Raadslid Louis van der Kallen vroeg zich daarin af in hoeverre dit effectief zou zijn. Namens het college heeft wethouder Annette Stinenbosch daar op geantwoord.

Van der Kallen maakte zijn twijfels concreet met twee schriftelijke vragen. Op beide heeft de wethouder een uitgebreid antwoord geformuleerd. Allereerst wilde de BSD'er weten wat voor concrete straffen er kunnen worden opgelegd bij een overtreding van de regels. Hij wijst op gemeentes als Amsterdam, waar blijkt dat boetes maar beperkt betaald worden. Dat is dan ook niet zozeer de insteek van Bergen op Zoom, meldt Stinenbosch namens het college. Ze wijst erop dat straffen en boetes worden bepaald door de Officier van Justitie maar het de gemeente veel meer gaat om het wegnemen van overlast voor ondernemers, bezoekers en bewoners van de binnenstad. Als bedelaars structureel worden aangehouden treedt er een preventieve werking op, verwacht het college.

Andere maatregelen

De BSD wilde tevens weten wat er naast het ingevoerde verbod nog meer wordt gedaan aan het probleem. De wethouder vertelt over preventieve maatregelen, gericht op twee groepen bedelaars. Er zijn daklozen die zo veel mogelijk opvang en begeleiding aangeboden moeten krijgen van een aantal hulporganisaties en die aanpak blijkt effect te hebben in de praktijk, als mensen althans geholpen willen worden.

Daarnaast is er de georganiseerde bedelarij. Hierbij worden in de ochtenduren groepen mensen met een busje aan de rand van de gemeente afgezet, legt wethouder Stinenbosch uit. Zij lopen vervolgens naar drukke punten in de stad en gaan daar op opdringerige wijze bedelen. In de avonduren wordt deze groep weer opgehaald en teruggebracht naar een slaapplaats. Dit is de groep die vooral voor overlast zorgt, in de binnenstad, bij horeca en bij winkelcentra. Door het instellen en  handhaving van het bedelverbod will de gemeente het voor deze mensen zo onaantrekkelijk mogelijk maken om in onze gemeente te bedelen. In hoeverre dit ook al werkt meldt het antwoord niet. In het antwoord van het college wordt alleen aangegeven dat de aanpak van daklozen effectief is.

Stockfoto: Pixabay / unclelkt