Oldtimers, zon & line dance: het zomersucces van Lepelstraat

LEPELSTRAAT – Liefhebbers van oude auto's, tractoren, brommers en motoren kunnen vandaag hun hart ophalen in Lepelstraat. Het Kerkplein en de omliggende straten zijn gevuld met glimmend lakwerk, blinkend in de felle zomerzon. Speelgoed voor volwassenen, jong én oud kan zich deze middag vergapen aan klassieke voeruigen die voor héél even binnen handbereik zijn.

Zon, glimmend chroom, overvolle terrastafels en gezellige country & western muziek: het is hét succes van de Oldtimershow in Lepelstraat. Rij aan rij staan ze opgesteld: de Oldmobiles, Fords, MG's en Opels. Maar ook oude trekkers,  motoren (Harley-Davidson) en brommers (Solex) zijn volop te zien. En tal van klassieke auto's; in speciale uitvoeringen zoals een 'gepimpte' metallicblauwe Opel Kadett cabrio, een vroege en op en top gerestaureerde Fiat 500 of de in het oog springende klassiekers als de roemruchte Pontiac Firebird. Alles perfect in de lak, smetteloos gewassen en elk vlekje of oneffenheidje zorgvuldig weggepoetst.

Countrymuziek en line dance

Honderden bezoekers van binnen én buiten de regio zijn op het evenement afgekomen. Het Kerkplein is het episch middelpunt van deze zomerse middag. Vanaf het podium vóór de open muziekwagen speelt coverband The Blue Nights. "Have you ever seen rain", zingt de leadman het bekende nummer van CCR. De bezoekers hoeven echter deze middag voor geen drupje te vrezen, met een volstrekt blauwe hemel en temperarturen die de 25 graden te boven gaan. Het enige nat dat er vloeit, komt uit de tap van de horecatent. En het bier vloeit rijkelijk: rij aan rij, aan de houten tafels, worden de pinten geschonken en gedronken. Wie niet beter zou weten, waant zich op een Amerikaans countryfestival in de Zuidelijke staten. De line dance act maakt de sfeer compleet en een vrolijk 'Ya-hoo!' klinkt vanuit de achterste rijen in het publiek. De stemming zit er duidelijk in.

Toertocht van Kiwanis

De Oldtimershow was ooit begonnen als onderdeel van de Lepelstraatste kermis maar heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een eigenstandig evenement. Zo is er voorafgaand aan de show een Classic Only toertocht, georganiseerd door serviceclub Kiwanis. De meerijdende wagens zijn 's middags op het terrein te bewonderen. Het is een drukte van jewelste bij de kofferbakverkoop en voor de lekkere trek is er de suikerspinkraam of de rijdende frituur. Vanuit een antiekle Simca worden ijsjes verkocht.

Veelzijdig publiek

Het publiek is veelzijdig: van gepensioneerde autofanaten, agrariers met een liefhebberij voor oude trekkers, tot leden van motorclubs. Ouders met kinderen vergapen zich aan bolides die normaliter alleen in folders te zien zijn. "Een echte Ferrari", roept een blonde krullenkop van amper tien jaar vol ontzag uit. Zijn vader kninkt instemmend maar kort daarna fronst hij zijn wenkbrouwen. "Zou het misschien een kitkar zijn", vraagt hij zich twijfelend af. Dat is een bouwpakket van polyester onderdelen, die vanaf het chasiss van een 'gewone' personenauto wordt opgebouwd. Een replica dus "en die zien er soms verdraaid echt uit".

Dagdromerij

Maar wat geeft het eigenlijk. Het maakt indruk, zoveel glimmend lakwerk bij elkaar. En menig bezoeker keert later die middag weer huiswaarts, dagdromend van een auto die ze nooit zullen bezitten. Ja heel misschien als de Jackpot ooit valt. Dromen mag, nietwaar. Tenslotte zijn we diep van binnen allemáál kinderen.

Tekst: Han Verbeem
Foto's: Hans-Jorg van Brokhoven

Klik hier voor het fotoalbum