Omwonenden furieus over komst ‘Polenflat’ in Gageldonk-Oost

Gemeentelijk projectleider Frans Suijkerbuijk (foto 1) en wethouder Patrick van der Velden (foto 2) geven bezoekers van de inloopavond uitleg over de bouwplannen. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – "Laat de wethouder die Polenflat in z'n eigen achtertuin neerzetten, in plaats van ons ermee op te zadelen!" De emoties lopen hoog op, tijdens de informatieavond over het nieuwe Job-lodge appartementencomplex aan de Brechterhoeflaan. Vrijdag maakte de gemeente de plannen bekend van projectontwikkelaar Hopmans Wonen BV. Deze wil 12 verblijfseenheden, die plaats bieden aan in totaal 48 Oost-Europese arbeidsmigranten, bouwen op een leegstaand terrein midden in Gageldonk-Oost. "Een mooi plan om de migranten te laten integreren in de samenleving", stelt gemeentelijk projectleider Frans Suijkerbuijk. De aanwezige wijkbewoners denken daar geheel anders over. Zij vrezen vooral voor overlast en waardevermindering van hun eigen woningen.

Ruim 110 omwonenden van het toekomstige complex hebben een uitnodiging gehad voor de bijeenkomst in het Bosschardt-huis aan het Zonneplein. Velen van hen hadden vooraf een ander beeld van de avond voor ogen: in plaats van de aangekondigde presentaties is er een inloopavond, waar beleidsmedewerkers van de gemeente uitleg geven bij de gedetailleerd uitgewerkte planschetsen. De bouwhoogte, de parkeerplaatsen, de inrit aan de Biesgaard: alles staat er al op. Dit tot verbazing en irritatie van de aanwezige buurtbewoners. "Wat hebben we hier nog te zoeken", reageert een bezoeker met ingehouden woede. "Alles is al in kannen en kruiken en over onze ruggen heen beslist. Wat is dit voor een beleid?"

Midden in de maatschappij

Gemeentelijk projectleider en beleidsambtenaar Frans Suijkerbuijk haast zich om dat beeld te nuanceren. "Het zijn voorlopige schetsen waarop nog inspraak mogelijk is", aldus Suijkerbuijk. "We laten ze nu juist aan de omwonenden zien zodat we nog, waar nodig, tot bijstelling van de plannen te kunnen komen." De gemeente is een voorstander van het plan, want Job-lodges horen nu eenmaal in een woonwijk zoals Gageldonk-Oost thuis. "We willen seizoenarbeiders niet met de rug naar de samenleving plaatsen, maar juist midden in de maatschappij zetten." Met deze aanpak zijn volgens Suijkerbuijk al goede resultaten bereikt bij de al bestaande Job-lodges aan de Wassenaarstraat en de Parallelweg. De beleidsambtenaar begrijpt de onrust onder de omwonenden, maar wijt die vooral aan onbekendheid. "We hopen op deze avond de vrees weg te kunnen nemen. De wijk wordt er écht een stuk mooier op!" Hij heeft vertrouwen in de beheerder van de Job-lodges waarmee de gemeente 'hele goede en heldere afspraken' heeft gemaakt. "Overlast wordt niet getolereerd en als een Job-lodgebewoner een gedragsgrens passeert dan gaat die eruit, zo is de afspraak met de beheerder."

Buurt raadplegen

De omwonenden blijven ondanks alle uitleg toch met vragen achter. "Op papier ziet het er mooi uit, maar hoe gaat het in de praktijk? En waarom zijn we als buurtbewoners niet vóóraf bij de plannen betrokken? Als de gemeente iets anders met het terrein wil doen dan is het toch logisch om eerst de buurt te raadplegen." Kritiek overheerst bij de bezoekers van de informatieavond, uitéénlopend van een 'baggerplan' tot 'een mooi ontwerp maar op de verkeerde plaats'. De meesten willen niet met naam en toenaam in de krant. Buurtbewoner Van Rossem, die sinds kort met zijn echtgenote een woning heeft gekocht aan de Gagelboslaan, wil dat wel. Hij is vooral verontrust voor de verkeersafwikkeling en extra parkeerdruk in de omgeving. "De Job-lodges hebben 30 parkeerplaatsen op eigen terrein en dat is wel érg weinig", zo stelt hij. Andere omwonenden voorzien problemen met geluidsoverlast, ook in de nachtelijke uren ("seizoenarbeiders werken vaak in ploegendiensten") en waardevermindering van hun woning: "Want hoe je het ook wendt of keert, een Job-lodge voor Midden- en Oost-Europeanen naast de deur doet je huis in waarde dalen." Diverse buurtbewoners hebben tijdens de inloopavond aangekondigd de planschade te claimen als de plannen worden doorgezet. 

Motie raadsvergadering 13 september

Ook de lokale politiek heeft de Job-lodges op de agenda gezet. Zo heeft Lijst Linssen een motie aangekondigd voor de gemeenteraadsvergadering van donderdag 13 september. Bij de inloopavond waren ook enkele raadsleden aanwezig, waaronder vice-fractievoorzitter Aydin Akkaya van GBWP en de raadsleden Ömer Duman en Ufuk Cuman van D66.