Oncologiecentrum Bravis ziekenhuis zet belangrijke stap in behandeling kanker

INGEZONDEN MEDEDELING

WEST-BRABANT – Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis startte onlangs een nieuwe vorm van immunotherapie, met de werkzame stoffen Nivolumab en Pembrolizumab. Deze behandeling is in tegenstelling tot andere therapieën niet gericht op het verwijderen van tumoren, maar versterkt het afweersysteem van de patiënt en stimuleert het om kankercellen aan te vallen.   

Volgens Frederiek Terheggen, internist-oncoloog  bij het Bravis ziekenhuis, heeft de nieuwe behandeling tenminste twee voordelen voor patiënten. “Zij verdragen dit middel over het algemeen beter en het zorgt voor een betere prognose dan chemotherapie.” Longarts Bart Oppedijk: “De respons bij longkanker is meer dan bij andere therapieën, namelijk 20%. Bij respons is de kans ook groter dat dit aanhoudt en de tumor echt verdwijnt.”

Toepassingen

De immunotherapie met Nivolumab is getest en effectief gebleken bij huid-, nier- en longkanker. Pembrolizumab kan worden voorgeschreven bij long- en blaaskanker. Het Bravis ziekenhuis behandelt met deze therapie vooralsnog alleen blaas- en longkankerpatiënten, maar hoopt dit nog uit te breiden naar nierkanker. “Zorgverzekeraars vergoeden bij ons nu alleen behandelingen van blaas- en longkanker , maar we zijn nog met hen in gesprek”, licht Terheggen toe. “De verwachting is dat deze behandeling in de toekomst voor meer soorten kanker een belangrijk onderdeel in de behandeling wordt.”

Voorbereiding

De nieuwe behandeling kan een aantal nieuwe bijwerkingen met zich meebrengen, zoals darm- of longontsteking. Het Bravis ziekenhuis startte daarom al een half jaar geleden met de voorbereidingen voor de behandelingen. Frederiek Terheggen: “We hebben alle collega’s voorgelicht over de mogelijke bijwerkingen. We hebben een zorgpad opgesteld, waarin staat hoe zij moeten handelen als de bijwerkingen zich voordoen. Daarnaast hebben wij  wekelijks een regionaal multidisciplinair overleg met het EMC en het Amphia ziekenhuis.”