Ontdek de West Brabantse Waterlinie in één dag

BERGEN OP ZOOM – Met de officiële opening van Fort Henricus gaat op zaterdag 8 juni de grote Open Dag van de West Brabantse Waterlinie feestelijk van start. Onder het motto ‘Ontdek de West Brabantse Waterlinie in één dag’ is er een programma bomvol activiteiten voor publiek van alle leeftijden op de Waterschans en het Ravelijn in Bergen op Zoom, Fort de Roovere in Halsteren en Fort Henricus in Steenbergen. Een unieke kans om de rijke historie, de natuur en het water te beleven, de architectuur van vroeger en nu te bewonderen, en de cultuur te proeven.

Officiële opening Fort Henricus

De festiviteiten beginnen om 10.00 uur op Fort Henricus met de overdracht van de uitkijktoren aan voormalig burgemeester Jan Hoogendoorn van Steenbergen, die hem symbolisch bij zijn afscheid in 2012 kreeg aangeboden als cadeau van de bevolking. Nu schenkt hij de uitkijktoren als het ware terug aan de samenleving, zodat iedereen kan genieten van het uitzicht.

Van stormbaan tot kampement tot pannenkoeken tot optredens tot workshops

Vervolgens gaat de toegangsbrug tot het fort open en wordt om 11 uur het startsein gegeven voor de Open Dag op Fort Henricus, het Ravelijn en de Waterschans in Bergen op Zoon, en Fort de Roovere in Halsteren. Langs deze locaties rijden continu bussen, mét gidsen aan boord.

Op alle locaties kunt u de hele dag door genieten van diverse optredens, workshops, voorstellingen, activiteiten, muziek, een hapje en een drankje, zowel voor jong als oud. Op de verschillende locaties zijn gidsen aanwezig van o.a. SBM, Natuurmonumenten en Stadherauten van Heemkundekring De Steenen Kamer. Op het programma staan onder meer een stormbaan, een vliegerworkshop, pijl en boog schieten, een kampement van de historische Bergsche, disc golf, Oud-Hollandse spelen, steppen rond het fort, straattheateracts, schminksmoeltjes, kunstenaars,  informatie over de West Brabantse Waterlinie Explorer app en de VVV Brabantse Wal en nog veel meer.

Muziek en optredens zijn er ook volop, van Caio Bouwens met zijn slagwerkers, dweilband De Primurkus, de Jan van der Veldegroep en de Lemon Brass Band tot popkoor Rise & Shine, Shantykoor de Batraven, het Schorrekoor, harpiste Romy de Laet tot Creative Art Worx en Acrodance. Wie tussendoor iets lekkers wil drinken of eten hoeft de locaties niet af. Op de ene locatie kun je pannenkoeken eten, op de andere locatie staat weer het Visgilde. Overal is aan gedacht. Zelfs aan een vaarpendel, vanuit de Steenbergse haven naar Fort Henricus, dat in 1626/1627 met name werd gebouwd om diezelfde haven te kunnen verdedigen. De rondvaartboot Merijntje Gijzen – te vinden aan de steiger achter het Hof van Nassau (parkeren bij het gemeentehuis) – vaart heel de dag op en neer. Helemaal gratis!

Nergens wordt entree gevraagd. Want waar de West Brabantse Waterlinie in vroeger tijden was bedoeld om de vijand tegen te houden, is het nu juist de bedoeling dat iedereen zich er thuis en welkom voelt.

Klik hier voor het programmaboekje zodat je ziet wat waar te doen is.

Landschappen van Allure

De West Brabantse Waterlinie is de oudste waterlinie van ons land en geldt ook als bakermat van de inundatietechniek: het onder water zetten van grote delen laaggelegen land, ter bescherming van de vestingsteden in dit gebied tegen aanvallen van met name Spaanse en Franse troepen in de 17de en 18de eeuw. De West Brabantse Waterlinie is de afgelopen jaren in ere hersteld dankzij het subsidieproject Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant, in samenwerking met de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer, de Zuiderwaterlinie en de Stichting Menno van Coehoorn.

Kijk voor de actuele programmering en nieuwtjes over de open dag op de Facebookpagina van de gemeente Bergen op Zoom.