Ook Efteling rouwt om overleden Toos van de Voorde

BERGEN OP ZOOM / KAATSHEUVEL – Op 8 september is Toos van de Voorde-Verdult overleden. De Bergse was niet alleen in eigen stad en regio een bekendheid. Inmiddels hebben miljoenen haar stem gehoord in de Efteling. Ook daar zijn ze aangeslagen door het nieuws.

In Bergen op Zoom schitterde Toos in talloze rollen van heel wat producties, bij onder meer het Gezellentoneel en de BOV, maar ook als Heks Wana tijdens menig Kindervastenavend en in filmpjes en andere opnames van de Stichting Vastenavend. In 2010 is ze nog gehuldigd door de Nederlandse Vereniging voor Amateurtoneel, omdat ze 55 jaar op de planken stond. Ze ontving een oorkonde en een gouden insigne met zirkonia.

Meerdere producties

Haar stem is vooral beroemd geworden nadat ze voor de Efteling in 2004 een 39 regels tellend gedicht insprak, behorende bij het verhaal van Het Meisje met de Zwavelstokjes, dat begint met de bekende zinnen: 'Oudejaarsavond, ijzige wind. Een eenzaam klein meisje, een verlaten kind' In eerste instantie was ze ook de vertelstem van De Nieuwe Kleren van de Keizer. Dat is later overgedaan door cabaretier Paul van Vliet. Daarnaast sprak Toos in 2014 de voice-over in voor 'De Vijf Zintuigen', een documentaire over Lex Lemmens, één van de techneuten en ontwerpers achter grote attracties als Droomvlucht en Vogelrok.

Namens de Efteling vertelde een woordvoerster aan de website Looopings, die maar liefst twee artikelen wijdt aan Toos: "Het is een groot gemis, ze heeft veel voor dit geliefde sprookje betekend. We zijn bedroefd door dit vervelende bericht. We wensen familie en vrienden sterkte in deze moeilijke tijd. Dat nog talloze gasten van de Efteling haar prachtige stem zullen horen bij het sprookje, zien wij als een mooi eerbetoon."

Lees hier de berichten van Looopings: