Ook nieuwe bomen Rijtuigweg kunnen zomerstorm niet weerstaan

(Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Afgebroken takken, omgewaaide bomen en veel schade aan daken en gevelbeplatingen. Ook een aantal activiteiten is afgelast vanwege de hevige windvlagen. Code Oranje heeft zaterdag opnieuw z'n sporen achtergelaten. Zo zijn aan de Rijtuigweg enkele jonge bomen omgewaaid die onlangs zijn aangeplant ter vervanging van de 120-jaar oude kastanjes.

De bomen zijn twee maanden geleden geplant nadat de laatste van de oude kastanjebomen het veld hadden geruimd. Ter hoogte van de fontein bij de Burgemeester Stulemeijerlaan is één oude kastanje blijven staan, maar daarvan is ook een zware tak vanafgebroken die bovenop de bushalte is gevallen – zo melden omwonenden.

Garantietermijn

Voor de nieuwe aanplant heeft de gemeente een garantietermijn van drie jaar afgesproken met de leverancier, zo heeft een beleidsmedewerker eerder laten weten. De nieuwe bomen van vier meter hoog zijn in de eerste jaren nog kwetsbaar, omdat de nog onvoldoende zijn geworteld in de ondergrond. Mocht er in deze periode iets met een boom gebeuren, dan wordt die kostenloos vervangen. Het is echter niet bekend of stormschade ook onder de garantie valt.