Ook ‘oranje’ deel Goudbaard onbewoonbaar

BERGEN OP ZOOM – Uit bouwtechnisch onderzoek blijkt, dat niet alleen het 'rode' maar ook het 'oranje' deel van de Goudbaard-appartementen onbewoonbaar is geworden. Daarmee zullen in totaal 28 huishoudens naar een andere woning moeten verhuizen. Dat heeft Stadlander woensdag meegedeeld. Voor de 12 huishoudens van het rode deel was vanaf het begin duidelijk dat ze niet terug kunnen keren. Voor negen van deze twaalf heeft Stadlander inmiddels vervangende woonruimte kunnen vinden.

Het appartementencomplex is een maand geleden, maandag 26 oktober, getroffen door een uiterst felle brand die op het parkeerdek woedde. Stadlander heeft de getroffen 66 woningen gecategoriseerd in drie groepen: groen, oranje en rood. Alleen de bewoners van het groene deel, de huisnummers 1 tot en met 38, kunnen naar hun thuis terugkeren. Dat zal deze week al mogelijk zijn.

Veiligheidsoverwegingen

Volgens een verklaring van Stadlander, die de corporatie woensdag op haar website heeft gepubliceerd, blijkt dat het gedeelte in de oranje sector onbewoonbaar is. Eerder zag het er nog naar uit dat terugkeer naar dit deel mogelijk zou zijn maar deze hoop is inmiddels vervlogen. Ook al is in dit deel de constructie nauwelijks aangetast door de brand, uit veiligheidsoverwegingen blijkt het niet mogelijk de woningen in de oranje secor eerder te betrekken dan die in de rode. "Dit is onafhankelijk van mogelijke scenario’s zoals sloop of herstel", aldus Stadlander.

Vervangende woningen

De bewoners van het oranje gedeelte zijn dinsdag door Stadlander geïnformeerd dat ook zij niet kunnen terugkeren. De corporatie biedt hen vervangende woonruimte aan, blijkt uit de verklaring: "Stadlander heeft de woonwensen van de bewoners van de zestien oranje gelabelde appartementen in kaart. Er zijn nu 30 woningen in beeld waarvan Stadlander denkt dat die woningen (grotendeels) aan hun woonwensen kunnen voldoen."

Illustratie: Stadlander