Ook VVD zit met vragen vanwege opgepakte terreurverdachte

BERGEN OP ZOOM – De aangehouden Syrische vluchteling die in deze gemeente woonde, houdt ook de lokale politiek behoorlijk bezig. Na Lijst Linssen meldde tevens de VVD zich met een brief over de kwestie.

Barry Jacobs heeft alle vertrouwen in het werk van de AIVD en het OM, laat hij weten, maar heeft wel zorgen over de veiligheid van de Bergse samenleving. Wat zijn fractie betreft moeten terreurverdachten zo snel mogelijk opgepakt en berecht worden. Hij schrijft: “Het verbaast ons dat de arrestatie zo lang op zich heeft laten wachten.”

Banden met Al Qaida

De opgepakte man wordt ervan verdacht in de periode 2012-2015 te hebben gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die banden heeft met Al Qaida. Hij is door justitie ontdekt toen er een hennepkwekerij in Oosterhout werd opgerold. Jacobs: “Vanuit de diverse media begrijpen wij dat de burgemeester hiervan op de hoogte was en al sinds september wist dat hij in Bergen op Zoom woonde.”

De lijsttrekker heeft een aantal vragen over de gang van zaken. Zijn fractie wil weten sinds wanneer de vermeende terrorist hier woont, of hij hier ook een uitkering ontvangt en hoe de man een woning is toegekend. Tevens wil de VVD meer informatie over wie het was en wat hij voor contacten onderhield. De liberalen zijn net zo verbaasd als Lijst Linssen dat het zo lang moest duren voordat er tot arrestatie is overgegaan. Van de burgemeester wil de partij weten in hoeverre hij een rol speelde in die keuze.

Veiligheid en onrust

Jacobs en zijn team maken zich verder zorgen over de lokale veiligheid. Ze vragen zich af of er een kans is dat de man terug komt hier en wil weten of er door het OM en de diverse (veiligheids)diensten  voldoende maatregelen zijn genomen tegen mogelijke lokale risico’s van terrorisme. "Vindt u het wenselijk dat terreurverdachten vrij op straat kunnen rondlopen?", wil de VVD’er weten, in de brief die eindigt met de vraag hoe het college eventuele onrust onder de bevolking weg denkt te nemen.