Op Moederdag iets doen voor Moeder Natuur

Marlies van Lier (links), Sandra Roefs (midden) en Wout Romijnders (rechts) nodigen iedereen uit voor een excursie annex opruimactie in het bos.

BERGEN OP ZOOM – Vorig jaar introduceerde Marlies van Lier de actie 'Hoe Fris Is Jouw Buurt?', waarbij ze met kinderen en volwassenen de Muziekbuurt in trok om zwerfvuil op te ruimen. Nu komt er een variant waarbij een stuk Zoomland bos wordt opgefrist. Op Moederdag, en iedereen is welkom!

Op 12 mei is het moederdag en het hoeft dit jaar helemaal niet lastig te zijn om er iets leuks voor te bedenken. Je kunt samen met boswachter Wout Romijnders het bos van Zoomland in voor een mooie excursie, waarbij de deelnemers al wandelend zwerfvuil opruimen. "Zo doen we meteen iets voor Moeder Natuur", vertelt Marlies. Zij bedacht de actie, als een vervolg op haar schoonmaakactie van vorig jaar.

Veel zwerfvuil

Tijdens de najaarseditie van ProefMei leerde Marlies de eigenaresse van stadsboerderij De Kleine Kievit kennen: Sandra Roefs. Het klikte tussen de twee en ze raakten aan de praat. "Toen ik erachter kwam dat Sandra een relatie heeft met een boswachter, kreeg ik dit idee", vertelt de initiatiefneemster. Wout Romijnders werkt voor Brabants Landschap en wordt zeer geregeld geconfronteerd met serieuze hoeveelheden zwerfvuil. Hij vertelt: "In het bos zelf valt het mee. Ik denk dat de meeste bezoekers daar wel natuurliefhebbers zijn en zich ook zo gedragen. Het gaat vooral om wat je aan de randen ervan aantreft." Hij somt een lange lijst op, met als veel voorkomende vervuiling slagroom- ofwel lachgaspatronen, peuken van sigaretten en lege blikjes, vooral van energy drinks.

Bij elkaar ligt er volgens de boswachter een serieuze hoeveelheid zwerfvuil in de natuur. "We maken vaak een punt van dumpingen", stelt hij. "Maar vlak dit ook niet uit." Daarom is Brabants Landschap blij met de actie. Wout: "Hopelijk creëert het wat bewustzijn."

Vooral gezellig

Overigens moet de wandeling vooral een gezellige, vrolijke ochtend worden, stelt Marlies gerust. "De inloop start om half tien bij De Kleine Kievit, waar we eerst een bakje koffie of thee krijgen van Sandra, en vervolgens gaan we rond tienen voor maximaal twee uur het bos in. Wout zorgt dat het een leuke excursie wordt en vertelt dus van alles over de natuur hier, we wandelen langs allerlei mooie plekjes en waar nodig ruimen we de rommel op die we tegenkomen. Da's toch een prima manier om van die dag iets bijzonders te maken?"

  • Deelname aan de excursie is helemaal gratis. Wel wordt gevraagd of je even per e-mail laat weten dat je mee gaat en met hoeveel personen. Voor prikstokken, zakken en dergelijke wordt zo veel mogelijk gezorgd maar neem vooral mee wat je zelf hebt.
  • Wie na de wandeling nog iets gezelligs wil doen kan zich aanmelden voor een picknick bij stadsboerderij De Kleine Kievit. Die duurt van 12.00 tot maximaal 14.00 uur en vindt bij mooi weer buiten in de weide plaats. Bij minder fraai weer zit je in de authentieke voormalige koeienstal van de boerderij. Natuurlijk worden er alleen verse streekproducten geserveerd en naast koffie en thee zijn er watertjes met verschillende smaken en ranja voor de kids. Deelnemen kost 11 euro per persoon en voor de kleine deelnemers tot en met 6 jaar is het 6 euro. Ook hiervoor wordt je gevraagd je aan te melden per e-mail: info@dekleinekievit.nl

Let op: Je kunt aan zowel de excursie als de picknick meedoen maar het hoeft niet. Laat in je e-mail s.v.p. duidelijk weten waarvoor je aanmelding geldt en met hoeveel personen je komt. Deelnemen aan de excursie kost niets. Voor de picknick dien je die middag contant af te rekenen.