Open brief college B&W aan inwoners: ‘Zorg goed voor uzelf én voor de ander’

(Illustratie: Pixabay / Mona Tootoonchinia)

BERGEN OP ZOOM – In deze onzekere tijden richt het college van burgemeester en wethouders zich in een open brief aan de inwoners van Bergen op Zoom. “Laten we met elkaar het goede voorbeeld geven hoe we met de maatregelen om kunnen gaan en hoe we er voor elkaar en anderen kunnen zijn”, zo schrijft burgemeester Frank Petter namens het college.

Beste inwoners van de gemeente Bergen op Zoom,

Het corona-virus beïnvloedt opeens een groot gedeelte van ons leven. Er zijn mensen besmet met het virus en ook in onze gemeente zijn er doden te betreuren. We leven mee met de families die zwaar door het corona-virus zijn getroffen. Iedereen die besmet is, wensen we veel beterschap toe.

Ook het dagelijks leven staat op z’n kop. Scholen die gesloten zijn. Thuiswerken. Verzorgingshuizen en ziekenhuizen waar je niet bij je familie of vrienden op bezoek kunt. Bij de supermarkt en de sportclub gelden beperkende maatregelen. Het is allemaal behoorlijk ingrijpend.

We vinden het bewonderenswaardig hoe goed u met deze maatregelen omgaat. De aangescherpte maatregelen die het kabinet afkondigde om het coronavirus te bestrijden worden door bijna alle inwoners van onze gemeente goed nageleefd. In een week tijd werd anderhalve meter afstand houden ‘het nieuwe normaal’. 

Met deze brief brengen we u op de hoogte van de stand van zaken van de crisisaanpak in Bergen op Zoom. We vertaalden de landelijke maatregelen naar lokale maatregelen. Veel detailinformatie -en verwijzingen daar naartoe – vindt u op de gemeentelijke website, www.bergenopzoom.nl. Op onze website zijn ook de ‘meest gestelde vragen’ te vinden.

Wat doet de gemeente in de strijd tegen corona?

In de gemeente coördineert een crisisteam de aanpak van de crisis. Dit team bestaat uit medewerkers die verantwoordelijk zijn voor veiligheid, volksgezondheid, onderwijs, participatie, zorg, economie, sport, cultuur, communicatie, personeelszaken en dienstverlening. Het team vormt een gezamenlijk beeld van alle informatie die we ontvangen (landelijk, regionaal). Ook hebben we oog voor wat er in de samenleving speelt en leeft. Bovendien kijken we een aantal dagen vooruit. Met deze informatie bepalen we hoe we dit vertalen naar de lokale situatie. Welke maatregelen zijn nodig en wat wordt onze aanpak. Het crisisteam houdt nauw contact met de buurgemeenten, het landelijke crisisteam en brancheorganisaties en stemt de aanpak af met partners (Veiligheidsregio, GGD) en met andere gemeenten.

Om u een indruk te geven van de zaken die de afgelopen weken voorbijkwamen, noemen we enkele onderwerpen: de weekmarkt, groepen jongeren op sportterreinen, drukte op de milieustraat, werken op afspraak bij de gemeentelijke balies, hoe om te gaan met noodmaatregelen, handhaven van de noodverordening.

En de dienstverlening van de gemeente?

Het stadskantoor is alleen nog op afspraak open. Hierdoor beperken we ook het samenscholen van groepen mensen. Voor veel zaken hoeft u niet eens naar het stadskantoor te komen. Uw verhuizing geeft u gewoon via de website aan ons door. Ook uittreksels kunt u via onze website aanvragen. Deze krijgt u dan via de post thuisgestuurd.

Voor sommige producten moet u nog wel naar het stadskantoor, bijvoorbeeld voor een nieuw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. U moet hiervoor een afspraak maken. Die afspraak maakt u eenvoudig zelf via onze website. Als dit niet lukt, dan kunt u hiervoor bellen naar 140164. Misschien kunt u ook nog enkele weken wachten met uw aanvraag.

We krijgen heel veel vragen. Daarom kan het voorkomen dat u langer moet wachten voordat u bijvoorbeeld iemand te spreken krijgt of een reactie op uw (aan)vraag of melding van ons ontvangt. Hierdoor kan het misschien iets langer duren voor u antwoord van ons krijgt. We rekenen op uw begrip hiervoor en gaan uit van uw medewerking.

Wat kunt u als inwoner zelf doen?

Het belangrijkste wat u kunt doen, is de maatregelen serieus opvolgen. Dat doet u al heel goed en we blijven rekenen op uw medewerking. Dank u wel voor uw medewerking. Maar we doen ook een oproep naar een paar groepen.

  • Voor onze jongeren
    We snappen dat je als jongere samen met je vrienden wilt chillen, maar doe dat nu even niet. Je levert een risico op voor jezelf en anderen. En bovendien loop je het risico op een boete van € 400. Zoek voor de komende tijd alternatieven voor je hangouts. 

  • Ouders van (jonge) kinderen
    Natuurlijk begrijpen we het dat het soms lastig is. Dat je, als je kinderen in de speeltuin aan het spelen zijn, even bij wilt kletsen met de andere ouders. En het is lastig om oudere kinderen te verbieden om rond te hangen. Maar hou je aan de maatregelen. Voor jezelf, voor je kinderen en voor anderen.
  • Volwassenen
    Het is vervelend dat je als volwassene je verjaardag niet kunt vieren. Je geen buurtborrel kunt houden. Als het wekelijkse uitje naar de bingo of vrienden niet door kan gaan. Maar we moeten allemaal ons steentje bijdragen.
  • Ouderen en kwetsbaren
    En een oproep voor onze oudere inwoners: natuurlijk begrijpen we het dat het moeilijk is om allerlei goed bedoelde adviezen en hulp te accepteren. U bent immers oud en wijs genoeg. Maar ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid vormen nu eenmaal een risicogroep. Dus vermijdt drukke plekken, laat anderen voor u de boodschappen doen en houd u aan de voorgeschreven maatregelen zoals de 1,5 meter afstand. Durf te vragen, durf te accepteren.

Er zijn gelukkig zoveel mooie voorbeelden te noemen van mensen die klaar staan om u en anderen te helpen. Dat is echt hartverwarmend. Van spontane boodschappendiensten voor oudere buren, oppascentrales voor kinderen van ouders die in de zorg werken, maar ook mensen die ouderen in de winkel voor laten gaan zodat ze maar kort in een voor hen bedreigende omgeving zijn. Geweldig!

Hoe gaat het nu verder?

Deze crisis vraagt veel van u als inwoner, maar ook van organisaties en bedrijven. Social distancing, thuisscholing, thuiswerken. Uw dagelijkse leven is compleet veranderd. Hoelang dit nog gaat duren, is niet bekend.

Het is goed om te weten dat de hulpdiensten, zorginstellingen, artsen, ziekenhuizen en de gemeente allemaal keihard werken aan de dienstverlening en veiligheid van iedereen in Bergen op Zoom en daarbuiten. Al deze mensen en instellingen proberen om het gewone leven voor u zoveel mogelijk door te laten gaan, ook als dat niet altijd kan op de manier die we gewend waren. Blijf ook uw bijdrage leveren door u te houden aan de genomen maatregelen.

Tot slot

Laten we met elkaar het goede voorbeeld geven hoe we met de maatregelen om kunnen gaan en hoe we er voor elkaar en anderen kunnen zijn. Zorg goed voor uzelf, zorg goed voor de ander.

Met vriendelijke groeten,

Namens het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom,

Burgemeester Frank Petter