Opinie – Stop de forse stijging van de sociale woninghuur in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Veel huurders van sociale woningen maken zich zorgen over de stijging van de huurprijzen. De woonlasten dreigen door verhoging op verhoging ondragelijk te worden en veel mensen in sociale woningen hebben nu al moeite om de huur te betalen. De gemeente en woningcorporatie Stadlander moeten daarom maatregelen nemen om de laagste inkomensgroepen te ontzien bij de huurstijgingen. Dat vindt Abdelaziz Danjaoui, gemeenteraadslid voor de PvdA. In deze opiniebijdrage legt hij uit waarom.

Door Abdelaziz Danjaoui

De huren zijn de afgelopen twee jaar als gevolg van de inkomensafhankelijke huurverhoging fors verhoogd en daarmee staat de betaalbaarheid van sociale huurwoningen onder druk, ook in Bergen op Zoom. Onlangs bleek echter dat woningcorporaties miljarden extra inkomsten binnenkrijgen door de inkomensafhankelijke huurverhogingen en dat ook na aftrek van de verhuurdersheffing de vermogens van de corporaties in hoog tempo toenemen.

Alleenstaande ouders

Schrijnende voorbeelden zijn er van alleenstaande ouders zijn met een laag inkomen die huurtoeslag krijgen. Op het moment dat oudere inwonende kinderen gaan werken, verliezen zij – zo bepaalt de wetgeving – het recht op huurtoeslag en stijgt de huur in een aantal jaar tot boven de maximale sociale huurprijsgrens. Echter: wanneer het kind vervolgens de deur uitgaat en het inkomen weer daalt, is de woning uit de sociale voorraad gegroeid. De achterblijvende ouder moet de woning dan verlaten, omdat er geen recht op huurtoeslag meer is en de woning daarmee niet meer te betalen is. Met alle kosten van verhuizing tot gevolg.

Doorstroming

De PvdA Bergen op Zoom spreekt met enige regelmaat met huurders die soms al tientallen jaren in een ruime eengezinswoning wonen (de kinderen zijn de deur uit en men begint een dagje ouder te worden). Deze huurders zouden soms best naar een appartement willen verhuizen. Daarmee zou er een grotere woning beschikbaar komen voor gezinnen met kinderen. Doordat deze huurders vaak al lang in hun woning wonen, is de huur relatief laag en brengt een verhuizing een forse stijging van de huur met zich mee. Dat is niet terecht. Doorstroming naar kleinere woningen zou nooit moeten leiden tot een lastenverzwaring.

Niet meer kunnen rondkomen

Volgens de Woonbond kunnen steeds meer huurders niet meer rondkomen. Uit landelijke CBS-cijfers van 2015 blijkt dat 18,3 procent van de huurders te weinig verdient om de huurlasten te kunnen dragen. De Bergse PvdA wil duidelijkheid. Hoe staat onze gemeente er cijfermatig voorstaat op dit vlak? En betrek daar meteen de statushouders bij. Ook Bergen op Zoom moet immers woonruimte bieden aan deze groep mensen. Gevraagd wordt of die door het Rijk opgelegde opvang lukt en in hoeverre dit de schaarste aan betaalbare woonruimte beïnvloed.

Kwetsbare groepen

Het College van B&W dient daarom op creatieve wijze, samen met Stadlander maar ook andere partijen, alle mogelijkheden te onderzoeken om wonen betaalbaar te houden voor kwetsbare groepen. Daarbij zou óók gekeken moeten worden naar zaken als 'huurgewenning’ (tijdelijke financiële ondersteuning voor inwoners die werkeloos zijn geworden en ineens zakken naar 70 procent van het laatst verdiende loon), maar ook ouderen die hun eengezinswoning graag verruilen voor iets nieuw maar ervan afzien vanwege de bijkomende forse huurverhoging. De PvdA ziet het liefst dat ook de Bergse woningcorporaties daarin meedoen en senioren een betaalbaar alternatief biedt wanneer zij hun oude, te grote woning willen verlaten. Aan het college nu de vraag of die het op de kaart wil zetten.